PYD’yi ‘terör örgütü’ olarak niteleyen Erdoğan ve AKP’nin aksine ABD, “Biz YPG’yi terörist örgüt olarak değerlendirmiyoruz” açıklamasını yaptı

‘YPG’yi terör örgütü olarak görmüyoruz’

OKTAY EVSEN

Başta Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP, bölge politikaları konusunda ‘hemfikir’ olduğunu söylediği ABD ile bir kez daha ayrı düştü. Daha önce “PYD şu anda bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür” diyen Erdoğan’ın aksine ABD, PKK’nin Suriye kolu PYD’nin askeri kanadı YPG’yi ‘terörist örgüt’ olarak görmediğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, “Türk hükümeti, YPG’yi terörist örgüt olarak görüyor. ABD yönetimi ise YPG’ye destek veriyor. Arada bu kadar keskin farklar varken Türkiye ile işbirliğini nasıl yönetiyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi; “Biz YPG’yi terörist örgüt olarak değerlendirmiyoruz. Suriye’de, IŞİD’e karşı mücadelede başarılarını da kanıtladılar. IŞİD karşıtı gruplarla ki bunlar başarılılar, başarılı da olabilirler, birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Ayrıca bunların hepsi de Kürt değil.”

AKP hükümetinin YPG’ye ilişkin endişelerini anladıklarını belirten Kirby, “Kendileri ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede koalisyona verdiği desteği ve IŞİD’e karşı direkt olarak verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz” dedi.

IŞİD’e karşı ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyona da değinen Kirby, ‘ortak amaçla bir araya gelindiği’ vurgusu yaptı. Kirby, “Ancak her konuda aynı fikirde olmak zorunda değilsiniz. Mücadelede nerede, ne zaman ve nasıl, elinizden ne geliyorsa onu yaparsınız. Biz de bu önemli mücadeleyi böyle yönetiyoruz” diye konuştu.