Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimlerin hemen ardından çoğunluğu AKP’den gelen itirazlar nedeniyle yaptığı çalışmalar sürüyor. YSK, AKP’nin başvurusu üzerine İstanbul’da mahkeme kararı ile kısıtlılığı hüküm altına alınan tüm yurttaşların oy kullanıp kullanmadığını ve sandık kurullarında devlet memuru olmayanların görev yapıp yapmadığını araştırma kararı aldı. CHP’nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, YSK’nin çalışmaları için, “Araştırılacak olan, AK […]

YSK’deki süreç ‘hukuki’ değil ‘hissi’

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimlerin hemen ardından çoğunluğu AKP’den gelen itirazlar nedeniyle yaptığı çalışmalar sürüyor. YSK, AKP’nin başvurusu üzerine İstanbul’da mahkeme kararı ile kısıtlılığı hüküm altına alınan tüm yurttaşların oy kullanıp kullanmadığını ve sandık kurullarında devlet memuru olmayanların görev yapıp yapmadığını araştırma kararı aldı.

CHP’nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, YSK’nin çalışmaları için, “Araştırılacak olan, AK Parti’nin, duyduğu endişeler, hissettikleri, bir şeyler olduğuna dair inancı” dedi.

YSK’nin oy çokluğu ile aldığı ilçe seçim kurullarından “kısıtlı seçmen ve sandık kurulu oluşumu” ile ilgili iddiaları araştırıp beş gün içinde tutanakla bildirmesi kararı tepkilere yol açtı.

CHP’nin YSK Temsilcisi Yakupoğlu, böylesine bir karara, hem şekil hem içerik olarak ilk kez tanık olduğunu bildirerek, “Münferit konularda aldığı kararlar hep oldu ama böylesine toptancı, şüphe ve varsayım iddiaları üzerine karar aldığını hatırlamıyorum. AK Parti, duyduğu endişelerin, hissettiklerinin, bir şeyler olduğuna dair inancının araştırılmasını istedi ve araştırılacak” dedi.

16 NİSAN 31 MART KARŞILAŞTIRMASI

Sandık kurulu oluşumu ile ilgili olarak bugüne kadar hiçbir itirazın kabul edilmediğine dikkati çeken Yakupoğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bu bir ilk oldu. Geçmişte benzer işler, usulsüzlük olarak kabul edildi ve sadece sandık başında seçim sonucunu etkileyen işlemler tespit edilmişse o işlemler iptal edildi. Yoksa itirazlar, reddedildi. AK Parti, şimdi hiçbir şey tespit etmeden ve ileri sürmeden, YSK’ya ‘bir de sen bak’ dedi. Aynı YSK, 16 Nisan’da sandık kurulunun görevini yapmayarak mühürlemediği oy pusulalarını, geçerli saydı. Gerekçe olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca seçmen iradesine üstünlük tanıdığını söyledi. Bunu talep eden o tarihteki AK Parti idi. Bugünkü AK Parti ise kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı ve üyesi atayan ilçe seçim kurulunun hatasının, seçmene yükletilmesini ve bu sandıkların tamamında, hiçbir şeyden habersiz seçmenlerin oylarının yok sayılmasını, çöpe atılmasını istiyor. Ne oldu seçmen iradesi? Hangi AK Parti, hukukun üstünlüğüne inanıyor? 16 Nisan ve 31 Mart versiyonları, siyahla beyaz kadar farklı.

Sandık veya seçim kurullarının yaptıkları usulsüzlükler, işinize geldiği zaman seçmen iradesini sakatlamayacak, işinize gelmediği zaman sakatlayacak. Kendilerini gerçekten kutluyorum zira sözün bittiği yer.”

GÖZÜ KAPALI REDDEDERDİ

HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de BirGün’e yaptığı değerlendirmede, ara kararda yer alan konulardaki itirazların hukuki dayanağı olmadığını belirterek, “Bu itirazlar muhalefetten gelse gözü kapalı reddedilirdi” dedi.

AKP’nin, Sağlık Bakanlığı kayıtlarında bulunan ve İstanbul’daki hastanelerden rapor alan tüm kısıtlıların oy kullandığını iddia ettiğini bildiren Tiryaki, “Bunun hiçbir delili yok” diye konuştu.

Sandık kurulu oluşumu ile ilgili itirazların ciddiye alındığına ilişkin hiçbir örnek bulunmadığını vurgulayan Tiryaki, şunları söyledi:

“Kurumlar listeleri verirken bünyelerindeki tüm memurlar, sözleşmeliler, geçici personel, taşerondan kadroya geçenler ve işçileri bildirmiş. Bu sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin her yerinde böyle oldu.

Sandık başında tüm partilerin temsilcileri var, bunlar itiraz etmemiş. Şimdi AKP ‘hile var, tezgah var’ dediği için YSK ön inceleme başlattı. AKP’nin istediği yönünde bir karar çıkacağını düşünmüyorum. Çıkarsa YSK’nın yaptığı tüm seçimler tartışılır hale gelir.”

***

Ne incelenecek?

• 1.229 ölü, 10.290 ceza infaz kurumlarında tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü, 5.287 kasıtlı suçlardan hükümlünün yerine oy kullanıp kullanılmadığı.

• 2.732 kısıtlı seçmen, 236 cezaevindeki tutuklu ve hükümlü, 21.358 zihinsel engeli nedeniyle kısıtlı seçmenin oy kullanıp kullanmadığı.

• 6.539 sandıkta sandık kurulu başkanının ve 13.084 sandıkta sandık kurulu üyelerinin kamu görevlisi olmadığı.

***

AKP’nin delilleri yetmedi, YSK delil bulmaya çalışıyor

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, gazetemizi ziyaret ederek seçimlere ve sonrasına dair değerlendirmelerde bulundu.

Seçim sonrasında yaşanan süreci ve itirazları yakından takip eden CHP’li vekil, YSK’nin verdiği İstanbul ara kararını ve sürecin nasıl sonlanacağını değerlendirdi. AKP’nin olağanüstü itiraz dilekçesinde “Bunlar iddialarımız, araştırın” dediğini, YSK’nin de bu talebe olumlu yanıt verdiğini kaydeden Karabat, “Ortaya çıkan durum şudur: AKP’nin 3 bavul dolusu ‘belge’si YSK tarafından yeterli görülmemiş, bu sebeple delil varsa ortaya çıkarılması için YSK talimat vermiş. Ancak normalde yapması gereken işlem, AKP’nin delillerini inceleyerek bunlar eğer yetersizse ret kararı vermesiydi” diye konuştu.

YSK’nin ara kararıyla birlikte durumu netleştiğini, artık yeni bir ara karar ya da itiraz ekinin söz konusu olmayacağını vurgulayan Karabat, “Verili durumu değerlendirdiğimizde YSK’nin seçim iptalini oluşturabilecek bir durum tespit etmesi mümkün değil. Bu maddelerle seçimin iptali mümkün değildir” dedi.

Karabat’a göre tüm bu yeniden sayım süreci ve itirazlar, bir oylama, AKP içindeki hesaplaşmayı geciktirici ve kitleyi tekrar konsolide etmeye dönük bir taktik.

CHP’li vekil, YSK’deki işlemlerin en geç haftaya sonlanmasını ve İstanbul için nihai kararın verilmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.