YSK Başkanvekili Ekrem Özübek, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığına ilişkin bir soruya, "YSK'nın danışma niteliğindeki isteklere görüş verilmesine ilişkin görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Ayrıca, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 27. maddesine göre tavsiye ve mütalaa talepleri bilgi edinme hakkı kapsamı dışında kabul edilmektedir" yanıtını verdi.

YSK'den Erdoğan'ın 3'üncü kez adaylığına ilişkin soruya 'yanıt'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3'üncü kez aday olup olamayacağı tartışılmaya devam ediyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Bilgi Edinme Yasası kapsamında Erdoğan'ın yeniden adaylığı ile ilgili bir soruya 'yanıt' verdi.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk'ün aktardığına göre, Tarkan Yılgün isimli bir yurttaş, YSK'ye Erdoğan'ın 3'üncü kez adaylığına ilişkin bir soru yöneltti.

YSK Başkanvekili Ekrem Özübek, söz konusu soruya, şu ifadelerle yanıt verdi:

"14 Mayıs 2023'te yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olup olamayacağı hususunda bilgi talep edilmiştir. YSK'nın danışma niteliğindeki isteklere görüş verilmesine ilişkin görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Ayrıca, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 27. maddesine göre tavsiye ve mütalaa talepleri bilgi edinme hakkı kapsamı dışında kabul edilmektedir.”

ysk-den-erdogan-in-3-uncu-kez-adayligina-iliskin-soruya-yanit-1140571-1.

ERDOĞAN'IN ÜÇÜNCÜ KEZ ADAYLIĞI TARTIŞMASI

Anayasa'nın 101. maddesine göre, bir kişi en fazla iki dönem cumhurbaşkanı seçilebiliyor. Muhalefet, Erdoğan'ın 2014 ve 2018'de cumhurbaşkanı seçildiği için yeniden aday olamayacağını belirtiyor.

İktidar cephesi ise "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine" göre 2018'de ilk kez cumhurbaşkanı seçildiği için Erdoğan'ın yeniden aday olmasının önünde bir engel olmadığını iddia ediyor.