YSK’den korucu muhtara onay!

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçim adaylıklarına ilişkin kararlar aldı. Bu kararlar arasında aday olacak kamu görevlilerinin istifa edip etmeyeceğinden ilçe seçim kurulundaki siyasi parti üyelerinin durumuna kadar pek çok konu yer aldı.

Partilerin yerel seçimlere dönük aday belirleme çalışmaları sürerken YSK de kamu görevlilerinin adaylıklarına ilişkin aldığı kararları açıkladı.

YSK, köy korucularının adaylığı konusunda önemli bir karara imza attı. Belediye başkanlığına adaylık için köy korucularının görevlerinden ayrılmalarının yasal zorunluluk olduğunu belirten YSK, ancak istifa etmeden muhtarlığa aday olunabileceğine hükmetti. YSK, bu kararını, "Muhtarlık için önceden aday olmaya gerek bulunmamasına" dayandırdı. Kararda, muhtarlık için diğer görevler gibi önceden adaylık başvurusu yapılmasının gerekmediği, yaş, bölgede altı aydan bu yana oturma, okuma yazma bilme ve yasal kısıtlılığı bulunmaması koşullarına sahip her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının oy pusulası bastırıp sandık bölgelerine koyarak aday olabileceğine ilişkin yasa maddesi anımsatıldı. Bu kararla birlikte silahlı köy korucuları, görevini sürdürürken muhtarlık için propaganda yapabilecek, seçmenler sandığa gittiği sırada korucu kimliği ile seçim bölgesinde bulunabilecek.

İstifa ettirildiler
2014 yılında yapılan son yerel seçimler öncesinde ise YSK bu konuda farklı bir karar aldı. YSK, 26 Ekim 2013 tarihli kararında, korucuların muhtar ya da belediye başkanlığı için istifa etmesi gerektiğine karar verdi. YSK, köy korucuları ile geçici köy korucularının seçim hukuku bakımından memur olmadıkları ancak yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri arasında yer almaları nedeniyle istifa etmeleri gerektiğine karar verdi.

İlçe seçim kurulu üyeleri
İlçe seçim kurulunda görevli siyasi parti üyelerinin de aday olmaları durumunda istifa etmeleri gerekmediğine karar verildi. YSK, yasada istifa etmesi gereken kamu görevlileri arasında seçim kurulu çalışanlarının sayılmadığını, bu nedenle istifalarına gerek olmadığını bildirdi.

1 Aralık’a kadar istifa
Hakimler, savcılar, yüksek yargı organı üyeleri, akademisyenler, RTÜK ve YÖK üyeleri, diğer kamu görevlileri, subay ile astsubaylar ve siyasi parti il, ilçe başkanlarının, aday olmaları durumunda 1 Aralık Cumartesi gününe kadar istifa etmeleri gerekiyor.