11 kişilik Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 6 üyesi 2020'de, 5 üyesi ise son iki hafta içinde seçildi ve kurul tamamen yenilendi. 11 üyenin ortak özelliği seçim deneyimlerinin olmaması.

YSK üyelerinin ortak özelliği: Hiçbirinin seçim deneyimi yok

Son iki haftada yapılan seçimlerle birlikte YSK'nin 5 üyesi değişti. Kalan 6 üye ise 2020'de yapılan seçimlerde belirlenmişti. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, 11 üyenin de daha önce bir seçim görmediği detayını yazdı.

Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Yargıtay'da iki hafta süren turların sonucunda üç üyenin seçiminin tamamlanmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu dün yeni Başkanı olarak Ahmet Yener’i seçti.

Ancak YSK’nın üçü Yargıtay, ikisi de Danıştay’dan bu hafta gelen yeni üyeleriyle ortaya çıkan yapısının ilginç bir yanı var; hiçbirinin seçim deneyimi yok…

Çünkü son 5 üyenin dışında kalan 6 üyenin hepsi 2020 yılında seçilip gelenlerden oluşuyor.

Başkan seçilen Ahmet Yener, Başkanvekili Ekrem Özübek, üyeler Mahmut Akgün, Orhan Usta, Ali Ürker, Battal Öğüt 2020’nin Ocak ayında seçilip geldi.

Ali Çopur, Talip Bakır, İsmail Kalender, Fevzi Eroğlu ve Serdar Mutta ise son iki hafta içinde seçildi; altı yıl görev yapacaklar.

Dikkat çeken bir başka durum ise Başkan seçilen Ahmet Yener’in Sayıştay Başkanı Metin Yener ile de kardeş olması; yani iki önemli kurulun başında iki kardeş yer alacak.

Peki, YSK içinde seçim deneyimi olan hiç mi yok?

Var ancak onların da oy kullanma hakları yok.

Yasa gereği seçimde en yüksek oyu alan dört parti ile grubu bulunan partiler temsilci bulundurma hakkına sahip.

AK Parti’den Isparta Milletvekili de olan Recep Özel, CHP’den Mehmet Hadimi Yakupoğlu, MHP’den Kürşat Türker Ercan, HDP’den Rüştü Tiryaki, İYİ Parti’den de Mustafa Tolga Öztürk bulunuyor.

İçlerinde en eskisi ve tecrübelisi ise on yılı aşkın süredir bu görevi yürüten CHP temsilcisi Yakupoğlu, onu Özel ve Tiryaki takip ediyor.

Ancak onların da kurulda görüş bildirme ve itiraz etme hakları var, ancak karara katılıp oy kullanmaları hakkı yok.

Siyasetin süreci gibi seçimin yönetiminde de ilginç bir sürecine tanıklık edeceğiz…"