17-25 Aralık sürecini yakından izleyen eski CHP Milletvekili Özgündüz, eski bakanların yargılanmaları için yeni bir süreç başlatılabileceğini söyledi

Yüce Divan yeniden gündemde

SEBAHAT KARAKOYUN senyaprak@gmail.com

17 Aralık operasyonunda yolsuzluk, rüşvet ve kirli ilişkiler ağını ortaya koyan tüm belgelere rağmen geçen dönem “parmak hesabıyla” yargılanmaktan kurtulan dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi yeni dönemde de TBMM’nin önemli gündem maddelerinden olacak.

17-25 Aralık sürecini yakından izleyen eski CHP Milletvekili Ali Özgündüz, yolsuzlukla suçlanan eski bakanlar Muammer Güler, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan’da yargılanmaları için yeni bir süreç başlatılabileceğini söyledi.

Eski savcı olan Özgündüz, TBMM’deki Soruşturma Komisyonu sürecinde dört eski bakan hakkında “haksız mal edinme” ile ilgili delillerin ortaya çıktığını belirterek, “Daha önceki önergede haksız mal edinmeyle ilgili bir suçlama yoktu. Soruşturma sürecinde ortaya çıkan deliller ışığında yeni dönemde haksız mal edinmeyle ilgili iddiaları içeren yeni bir soruşturma önergesi verilebilir. Bu durumda Yüce Divan süreci yeniden başlatılır. Bu konu 15 yıllık bir zamanaşımı süresine tabidir” dedi.

‘HÜKÜMET ŞART DEĞİL'
Ali Özgündüz, soruşturma komisyonu ile ilgili sürecin başlatılması için hükümetin kurulmasına gerek olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Yeni dönemdeki parlamento aritmetiği yeni bir Yüce Divan sürecinin başlatılması için uygun. TBMM’de Başkanlık Divanı’nın oluşturulmasından sonra hükümet kurulamasa da, Meclis çalışmalarına başlayabilir. Başkanlık Divanı oluşturulduktan sonra Danışma Kurulu Meclis gündemini oluşturur. Üç parti anlaşarak bu süreçte istedikleri savcılıkların takipsizlik kararına karşı ağır ceza mahkemelerine itiraz yolunu açan yasal düzenlemeleri de gündeme getirebilirler. CHP, MHP ve HDP, seçim sürecinde gündemde tuttukları yolsuzluk konusunu yeni dönemde de TBMM’nin gündemine taşımak zorundadır. Halk bunu affetmez.”