Bir yük gemisinde kaptan olarak görev yapan B.A. adlı kadına, aynı gemide çalışan M.K. isimli erkek cinsel saldırı girişiminde bulundu. Zanlı M.K., mahkeme tarafından tahliye edildi. Karara tepki gösteren B.A, hukuk mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Yük gemisinde taciz iddiası
Fotoğraf: DepoPhotos

Berkay SAĞOL

Özel bir kuru yük gemisinde 3’üncü kaptan olarak görev yapan B.A. isimli kadın, 17 Aralık 2022 tarihinde vardiyasında çalışırken, gemide çalışan M.K. isimli erkek tarafından cinsel saldırı girişimine maruz kaldı. Zanlı M.K.’nin kadın kaptanın içtiği salebe ilaç attığı belirtilirken, M.K. 15 Haziran 2023 tarihinde Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Mahkeme davayı 5 Ekim 2023 tarihine erteledi.

KANINDA İLAÇ BULUNDU

Cinsel saldırı girişimine maruz kalan B.A. isimli kadın kaptana, yaşanan olay sonrasında kan ve idrar testlerinin yapıldığı öğrenildi.

Antalya Adli Tıp Grup Başkanlığı Kimya İhtisas Dairesi Toksikoloji Şubesinin 15 Mayıs 2023 tarihinde hazırladığı rapora göre, incelemeye gönderilen 1 ve 2 No'lu bulgularda ilaç etken maddelerinden Mirtazapin, Ketiapin, Parasetamol ve Benzodiazepin grubuna ait maddelerden Alprazolam bulunduğunun tespiti yapıldı. Mahkeme, tespiti yapılan Benzodiazepin isimli maddenin insan sağlığı üzerindeki etkisi ve kadın kaptanın belirtmiş olduğu baş dönmesi, bilinç kaybı ve benzeri gibi etkileri olup olmadığının tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Kurulu'na rapor göndererek görüş talep etti.

KARARA ÇOK ÜZÜLDÜM

Yaşadığı şiddete ve cinsel saldırı girişimine karşı uygulanan cezasızlık politikasına tepki gösteren B.A. isimli kadın kaptan, şunları söyledi: “Verilen karara çok üzüldüm. 6 aydır psikolojik tedavi görüyorum. Uzun süre çalışmadım. Yakın bir tarihte karada çalışmaya başladım, bir daha denizlere dönüp dönemeyeceğimi bilmiyorum. Çok zor günler geçirdim, işimi seviyorum ve özlüyorum da. Benzer olayların kadın kaptanların başına sıkça geliyor. Denizdeki zor koşullardan ziyade sektördeki meslektaşlarımın en büyük sorunu erkek egemen bir işkolunda istismar, cinsel saldırı, cinsiyet ayrımcılığı ve mobbinge çokça maruz kalmaları... Birçok arkadaşım yeni kontrat imzalayamama korkusundan dolayı bazı olayları sineye çekmekte. Meslektaşlarım ve kendim için hukuki mücadeleye devam edeceğim asla pes etmeyeceğim, gücümüzü birbirimizden alıyoruz. Denizlerde biz varız ve var olmaya da devam edeceğiz.”