ABD’de pandemi sonrası elektrik faturaları neredeyse iki katına çıktı. Ülkede bir milyonu aşkın hanenin elektriği faturalar ödenemediği için kesildi.

Yüksek faturalar milyonlarca kişiyi elektriksiz bıraktı

Michael SaInato

ABD’nin Ohio eyaletinin Girard kentinde yaşayan Diana Morgan Magda’nın evindeki doğalgazı mayıs ayında kapatıldı. Banyo yapmak istediğinde suyu ısıtmak için elektrikli su ısıtıcısı kullanıyor. "Engelliyim ve ocakta yemek pişiremeden, ısınamadan yaşamak zorunda kalmam çok zor. Yalnızca belirli şeyleri yiyebiliyorum çünkü mikrodalga fırını veya elektrikli tavayı kullanmam gerekiyor" diyen Magda, elektrik faturalarını da ödemekte güçlük çekiyor.

Magda’nın faturaları için yardım alma girişimleri şimdiye kadar başarısız oldu ve başvurduğu hayır kurumları fonlarının tükendiğini söyledi. Magda, "Engelli yardımı, faturalarımı ve ihtiyaçlarımı karşılamıyor. Her zaman faturaları ödemeye çalıştım ancak şu an istedikleri ödemeleri yapamıyorum" diye konuştu. Tek geliri engelli yardımları olan ve ilaçlarını almakta zorlanan Magda da birçok Amerikalı gibi faturalarını ödeyemediği için borçlandı.


ENERJİ KRİZİ BU KIŞ DAHA DA ARTACAK

Ulusal Enerji Yardım Direktörleri Derneği’ne (NEADA) göre, ABD’lilerin kamu hizmetlerine borcu pandemi öncesinde 12 milyar dolarken 2020 sonunda 32 milyar dolara yükseldi. Avrupa, İngiltere ve Çin küresel bazda yükselen enerji fiyatlarından etkilenirken ABD şimdilik en kötüsünden kurtuldu. Ancak ekonomistler ABD’de bir enerji krizinin yaklaştığı konusunda uyarıyor. Kış aylarında enerji fiyatlarının daha da yükseleceği ve milyonlarca kişiye verilen kamu hizmetlerinin tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Milyonlarca Amerikalı’nın işsizlik maaşı eylül ayının başlarında sona erdi ve doğalgaz fiyatlarının bu kış ABD, Avrupa ve Asya’daki tüketiciler için yüzde 30’a kadar artması bekleniyor. NEADA Genel Müdürü Mark Wolfe, “Yaklaşan kış ciddi bir endişe kaynağı. Doğalgaz, kalorifer yakıtı, propan fiyatları çok pahalı hale geldi ve bu kış aileler üzerinde bir baskı kuracak. Kongre enerji yardım programları için ek fon sağlamazsa borçlar artacak" diye konuştu.

BİR MİLYONU AŞKIN EVDE ELEKTRİK YOK

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi’nin haziran ayında açıkladığı bir rapora göre, ABD’deki 17 eyalette bir milyondan fazla hanenin Mart 2020’den beri elektrikleri kesik. Amerikalıların dörtte biri, hanelerinin olağan harcamalarını karşılamakta zorlanıyor. Müzisyen Hunter Wade de bunlardan biri. Michigan eyaletinin Marquette kentindeki evine 7 Eylül günü gelen kamu görevlileri fatura borcu nedeniyle elektriğini kesti. Pandemi dönemi uygulanan karantina kararları nedeniyle konserleri iptal edilen ve işsiz kalan Wade, işsizlik ödeneğinin süresi dolduktan sonra evine bir borç tebligatı gönderildiğini söyledi. Wade, "Öğle yemeğini bedavaya alan bir çocuktum bu nedenle ilk defa finansal zorluklar yaşamıyorum. Ancak elektriğimi kesmek için evime gelen görevlilerin önünde ağladım" dedi.

The Guardian’a konuşan bazı ABD’liler ise isimlerinin gizli kalmasını istedi. Indiana’da bir çocuğuyla birlikte yaşayan kadın, bu yılın başlarında pandemi nedeniyle işten çıkarıldı. Kısa süre önce yeni bir işe girdi ancak işsizlik ödemeleri sona erdiği için masrafları ve faturalarını karşılamakta zorlanıyor. “Hiç bu kadar umutsuz ve yalnız hissetmemiştim, çünkü dünya her şeyi sorunsuz bir şekilde sürdürüyor gibi görünüyor ama ben çok mücadele ediyorum. Durumu çocuğumdan saklamaya çalışırken kocaman bir endişe yaşıyorum" diyor. Oklahoma’da yaşayan beş çocuk annesi bir kadın da diğerleri gibi benzer bir sorunla boğuşuyor. "8 Eylül’de kızımı doğurdum, faturaları ödeyebilmek ve para biriktirebilmek için bir hafta sonra işe geri dönmek zorunda kaldım. Faturayı ödeyemediğim için gazı kestiler. Çocuklarım için elektriğimi açık tutabilmek için borç para almak zorunda kaldım" diyor.

ELEKTRİK FATURASI İKİ KATINA YÜKSELDİ

Yüksek elektrik fiyatları ABD genelinde pandemiden önce de bir sorundu ancak son 18 ayda daha belirgin hale geldi. Yurttaşların yüzde 30’dan fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı Georgia eyaletinde ise bazı hanelere ayda 700 doları aşan yüksek faturalar gönderildi. Yardım kuruluşu 9to5 Georgia’nın geçen ay yayımladığı rapora göre, elektrik faturalarının bu kadar yüksek olmasının nedeni enerji şirketlerinin tekelleşmesi ve kamu hizmetlerini denetleyen yetkililerin hesap verebilirliğinin olmaması.

KASIRGALARIN MALİYETİ HANELERE YANSITILDI

Rapora göre, iklim kriziyle kötüleşen aşırı hava olayları da fatura bedellerinin artmasında bir etken. Kamu hizmetleri şirketleri, ABD’deki kasırgalar ve kış fırtınalarının neden olduğu maliyetleri de konutlara yansıttı. Bu hava olaylarından etkilenen Kansas, Louisiana, Teksas ve Arkansas eyaletlerindeki yurttaşlar bu yıl elektrik faturalarındaki ani artışlardan şikayetçi. Arkansas eyaletinin Siloam Springs kentinden Jesse Dorle, "Tüm gereksiz cihazları fişten çektim. Yine de tek odalı daireme geçen ay gelen elektrik faturası 365 dolardı" dedi.

Kış fırtınaları sonrası elektrik fiyatlarının iki katına çıktığını söyleyen Dorle, şöyle devam etti: "Bulaşık makinemi bile kullanmayı bıraktım, daha verimli olmaya çalışarak yıkayıcı ve kurutucu kullanımımı da sınırladım. Hatta enerji tasarruflu ampullere geçtim. Yine de geçen aylara göre iki kat fazla fatura geldi. Başımızı suyun üstünde tutmaya çalışıyoruz ve bu çaba bizi mahvediyor. Temel bir insani ihtiyaç için neden son derece yüksek maliyetler ödemek zorundayız?"

The Guardian’dan çeviren BirGün Çeviri Kolektifi