Merkez Bankası’ndaki ikinci görevden alma kararı ardından dolar yükselişini hızlandırdı, 8,42 TL seviyesine kadar çıktı. 4,5 ay önce 8,50 TL’lik dolar seviyesi önce Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınmasına, ardından Berat Albayrak’ın istifa etmesine neden olmuştu.

Yükseliş durmuyor: Dolar, Berat Albayrak’ın ‘istifa’ etmesine neden olan seviyeye tırmanıyor

EKONOMİ SERVİSİ

Merkez Bankası Başkanı’nın 4 ayda görevden alınmasıyla TL’ye karşı bir günde yüzde 10 değer kazanan dolar, dün Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya’nın da görevden alınmasının ardından tırmanışını hızlandırdı. Dün günü 8,20 seviyelerinde kapatan dolar, bugün piyasaların açılmasıyla hızla yükselişe geçti. Saat 14:00 itibariyle dolar, 8,40 TL seviyesinden işlem görüyor.

Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi olan Murat Çetinkaya'nın TCMB başkan yardımcılığı görevinden alınarak yerine Mustafa Duman'ın atanmasının ardından TL satış baskısında kalırken, koronavirüs vaka sayılarındaki artış sonucu kısıtlamaların sıkılaştırılması ve doların küresel çapta değer kazancı da değer kaybında etkili oldu.

Yeni haftanın ilk gününde 8,20'nin üzerine tırmanan dolar/TL, yeni günün ilk dakikalarına 8,28'in üzerinde başladı. Piyasaların açılmasıyla birlikte kurlarda yükseliş devam etti ve 8,35'in üzerine çıktı. Euro/TL ise 9,80'in üzerine tırmandı.

Saat 14:00 itibariyle dolar/TL 8,42’den işlem görüyor. Avro ise yeniden 10 TL sınırına dayandı; 9,88 TL’den alıcı buluyor.

Böylece 4,5 ay önce yapılan değişikler ardından gerçekleştirilen faiz artışları da boşa gitmiş oldu.

4,5 AY ÖNCE…

Dolar, Kasım ayı başında 8,50 TL seviyesinin üzerine kadar tırmanmıştı. Bu gelişmenin ardından önce Merkez Bankası Başkanı Murat Aysal görevden alınış ve yerine Naci Ağbal atanmıştı. Merkez Bankası’ndaki görevden almadan bir gün sonra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, görevinden ‘istifa’ etmişti.

Dolar, yaşanan bu iki değişiklik ardından önce 8 TL seviyesine çekilmiş, ardından düşüş eğilimini sürdürerek 7 lira seviyesine kadar inmişti.