Yumurtada maliyet katlanıyor

Yaren ÇOLAK

Artan maliyetler, üreticiyi mağdur etmeye, yurttaşa da zam olarak yansımaya devam ediyor. Son dönemlerde meyve sebzeden süt ve süt ürünlerine neredeyse her şeyde fiyat artışları yaşanıyor. Birer birer sofradan eksilen ürünler arasında fiyat artışıyla dikkat çeken bir diğer ürün de yumurta.

Maliyeti 80-85 kuruşu bulan yumurtayı üretici yine aynı fiyattan satsa da markette neredeyse 2 lira. Yumurta üreticileri artan maliyetler sebebiyle iş yerlerine kapatma noktasına geldiklerini belirterek kanatlı üreticileri için destek çalışması yapılması gerektiğini vurguluyor. Bu maliyetlerle üreticinin ayakta kalmakta zorlandığının altını çizen Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Başkanı İbrahim Afyon, “Fiyat yükselmelerinde anormal bir durum yok. Maliyetleri korumak adına artan maliyetlerin yansıması. Maliyet fiyatı 85 kuruşa dayandı” dedi.

FİYATLARA YANSITAMIYORUZ

Afyon, “Üretici kazanamıyor. Maliyetler bizi sıkıştırıyor. Ama biz maliyetleri ürüne yansıtamıyoruz. Bu maliyetlerle üreticinin satış fiyatı 1 TL olmalı. Bu nedenler artan maliyetlere ilişkin çalışmalar yapılarak üretici desteklenmeli. Öte yandan marketlerin de kar marjları gözden geçirilmeli” diye konuştu.

yumurtada-maliyet-katlaniyor-949974-1.