Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’de deprem felaketinin yaşandığı alanlara ziyaret gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından karşılanan Dendias, “Yunanistan hükümetinin Türkiye'nin bu zor günleri aşması için verdiği destek burada bitmeyecek” dedi.

Yunan Bakan Dendias, deprem bölgesinde: “Desteklerimiz burada bitmeyecek”
Çavuşoğlu ile Dendias, depremin yıktığı kentleri helikopterle inceledi. (AA)

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Adana'ya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dendias'ı Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda karşıladı.

Bakan Çavuşoğlu ile Dendias daha sonra depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay'a gitti. Çavuşoğlu ile deprem bölgesini ziyaret eden Dendias burada açıklamalarda bulundu.

“Desteğimiz burada bitmeyecek” diyen Dendias, AA’nın aktardığına göre şunları söyledi:

"Biz tabii ki burada arama kurtarma yürüten Yunan ekibin kurtarma faaliyetlerinden son derece memnunuz. Çavuşoğlu ile birlikte, Danimarka, Hollanda ve Avusturya ekibinin çadırını ziyaret ettik. Avrupa'dan gelen ekipler 205 kişiyi kurtarmış. Ancak şunu özellikle ifade etmek isterim ki Yunanistan hükümetinin Türkiye'nin bu zor günleri aşması için verdiği destek burada bitmeyecek.

Sayın Başbakan Miçotakis'ten aldığım talimat doğrusunda biz, hem ikili hem AB düzeyinde elimizden gelen tüm çabayı göstermeye devam edeceğiz. İlişkilerimizin düzelmesi için bir deprem daha yaşanması gerekmiyor.”

YUNANİSTAN’IN DESTEĞİ

Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından Türkiye'ye destek göndereceğini açıklayan ilk ülkelerden biri de Yunanistan olmuştu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in talimatı, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığının inisiyatifiyle depremzedelerin yaralarının hafifletilmesi amacıyla Türkiye'ye acil ihtiyaç maddeleri ve sağlık malzemelerinden oluşan yardım gönderildi.

Miçotakis, Türkiye'yi derinden etkileyen depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarını birlikte yürüten Türk ve Yunan ekiplerine teşekkür etti. Miçotakis, "Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaşıyorlar. Yaptıkları için onlara minnettarız" dedi.

ÇADIR, SEDYE, SAĞLIK GEREÇLERİ VE BATTANİYE GÖNDERDİLER

Aegean Havayollarına ait uçağa başkent Atina'daki Eleftherios Venizelos Havalimanı'nda Türkiye'ye gönderilmek üzere çadır, sedye, sağlık gereçleri ve battaniye gibi malzemeler yüklendi.

İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, depremzedeler için 1500 yatak, 500 çadırın da dahil olduğu toplam 80 tonluk çeşitli insani yardım malzemesinin Aegean Havayollarına ait uçaklarla 5 seferde Türkiye'ye iletileceği bildirilmişti.

Diğer yandan Rodos Adası'ndan 200 yardım kolisi, "Sea Star Lindos" isimli feribotla Muğla'nın Fethiye ilçesine geldi.

Fethiye Limanı iskelesine yanaştırılan feribottan Kızılay gönüllülerince indirilen yardım kolileri, Fethiye Kaymakamlığı koordinasyon merkezince deprem bölgesine gönderildi.