Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, geçen hafta Çavuşoğlu ile bir araya gelmesinin ardından yeni bir açıklama yaparak, “Türkiye ile farklı anlayış ve görüşe sahip olduğumuz konuları halının altına süpürmek mümkün değil" dedi.

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias: Farklılıklarımızı çözme konusunda ortak bir payda yok

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara’da görüşmesinin ardından ülkesinde yayın yapan Kathimerini gazetesine Türkiye ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mevkidaşı Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede birtakım suçlamalarda bulunan Dendias, iki ülke arasında çözümün zor olduğunu ama imkansız olmadığının altını çizerek, “Farklı görüş ve yaklaşımlar içinde olduğumuz sorunları halının altına saklayamayız” diye konuştu.

Ankara'daki görüşmelerde atmosferin iyi olduğunu ancak birçok konuda pozisyonların yakınlaşmadığını söyleyen Dendias, "Türkiye'yle karşı karşıya olduğumuz sorun şu ki, farklılıklarımızı çözmenin çerçevesi konusunda ortak bir payda yok" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’YE ULUSLARARASI HUKUK ELEŞTİRİSİ

Yunanistan'ın münhasır ekonomik bölge ve Ege ile Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığı konularının uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesini istediğini kaydeden Dendias "Türkiye'nin Ege ve Akdeniz'i ilgilendiren meselelerdeki pozisyonunun sertleştiğini görmüyorum. Fakat uluslararası hukukun ötesine geçen sabit pozisyonlar görüyorum. Bu da çözüm ihtimalini zor kılıyor ama imkânsız kılmıyor" değerlendirmesini yaptı.

ANKARA’DAKİ GÖRÜŞMELER

Türkiye ile Yunanistan 2 yıl sonra ilk kez bakanlar düzeyinde görüşme gerçekleştirmişti. İki liderin görüşmeleri dostça başlamış ancak daha sonrasında ise karşılıklı suçlamalara sahne olmuştu.

Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs sorunu ve göç konularının masaya yatırıldığı görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısı sorunların çözümüne yönelik ılımlı mesajlarla başlasa da, Yunan Bakan Dendias’ın Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini dile getirmesinin ardından ciddi gerginliklere sahne olmuştu.

Çavuşoğlu da mevkidaşı Dendias’ın suçlamalarına sert yanıt vererek, bu eleştirileri kabul etmeceğini ifade etmişti.