Yunanistan hükümeti, Türkiye sınırına yakın bir nokta olan Evros bölgesinde bir cemevinin dini ve sosyal faaliyetler için kullanımına onay verdi. Söz konusu cemevini din işlerinden sorumlu Eğitim Bakan Yardımcısı Angelos Syrigos da ziyaret etti.

Yunanistan, Aleviliği resmen tanıdı: Cemevine onay

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde hareketli günlerin yaşandığı bir dönemde Atina önemli bir adıma imza attı. Yunanistan hükümeti, sınıra yakın bir noktada bir cemevinin dini ve sosyal faaliyetler için kullanımına onay verdi.

Gazete Duvar'ın haberine göre, Yunanistan Eğitim Bakan Yardımcısı Aggelos Sirigos, Evros eyaletindeki Megalo Dereio’de bulunan cemevini geçtiğimiz günlerde ziyaret etmişti. Sirigos’a ziyaretinde bakanlığının üst düzey yetkilileri eşlik etmiş, Yunan Bakan Orfeas Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Koca ile bir araya gelirken, bölge sakini Alevi vatandaşlarla da fikir alışverişinde bulunmuştu.

Yunanistan yerel basınına yansıyan son bilgilere göre, bu ziyaretin ardından söz konusu cemevi dini ve sosyal faaliyetlerine başlamış durumda. Sirigos da, dini meselelerde de yetki sahibi olan bakanlığının cemevinin faaliyetlerine başlamasına onay verdiğini açıkladı.

Yunanistan’da Eğitim Bakanlığı, eğitim meselelerinin yanı sıra dini meselelerle de ilgili kararlara imza atabiliyor. Bakanlığının resmi ismi bu nedenle, 'Eğitim ve Dinler Bakanlığı'. Bu bağlamda, ülkede resmi olarak tanınan tüm dinlerle ilgili meselelere söz konusu bakanlık da bakıyor.

Atina’nın Batı Trakya Alevileri ve Bektaşileri özelinde atmış olduğu bu yeni adımın öncesinde, diplomasi ve medya kulvarlarına 'Türkiye’nin Batı Trakya’da Sünnilik propagandası yaptığı' yönünde iddialar yansımıştı. Komşu ülkede Alevilerin özellikle Rodos Eyaleti’nde birçok tarihi tekkesi bulunuyor. Komotini'de (Gümülcine) bulunan tarihi bir tekkenin restorasyonuna da yakın zamanda başlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl yayınladığı insan hakları raporundaysa, 'Yunanistan Alevilerinin uzun yıllar boyunca Batı Trakya’daki Sünni toplumun baskısı altında olduğu' yorumu Yunanistan basınına yansımıştı.