Hükümetin aşı zorunluluğu getirmesine yönelik protestolar düzenlenen Yunanistan’da Başbakan Miçotakis, Anayasa’ya işaret etti.

Yunanistan Başbakanı: Aşı zorunluluğu anayasaya uyumlu

Yunanistan’da hükümetin aşı zorunluluğu getirmesine yönelik protestolar düzenlenirken, Başbakan Kiryakos Miçotakis, aşı zorunluluğunun Anayasa ile uyumlu olduğunu savundu.

Yunanistan’ın başkenti Atina başta olmak üzere birçok kentte aşısı zorunluluğu getiren yasaya karşı protesto eylemleri düzenlenirken Başbakan Kyriakos Miçotakis, yasalara uygun hareket edildiğini belirtti. Başbakan, "devletin tüm vatandaşlardan toplumsal ve ulusal dayanışma için aşı olmalarını talep etme hakkına sahip olduğunu” söyledi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, bugün konuya yönelik açıklama yapan Miçotakis, Yunan Anayasası'na işaret ederek, devlete bu hakkı tanıyan Anayasa'nın 25. maddesini hatırlattı.

Ülkede bazı kesimlerin protestolarına yol açan ve koronavirüs aşısına ilişkin düzenlemeler içeren yasa Perşembe günü parlamentodan geçti. Yasaya göre, sadece aşılıların gastronomi hizmeti sunan mekanlarda ve kültürel etkinliklerde iç mekanlara girme hakkı olacak. Ayrıca yasa sağlık ve bakım alanında çalışanlara da aşı yaptırma zorunluluğu getiriyor. Bu alanda çalışanlar aşı olmadıkları takdirde görevleri askıya alınacak ve aşı yaptırana kadar ücret ödenmeyecek. Ve yine özel sektörde de çalışanlardan aşı yaptırmaları istenebilecek. Aşı olmak istemeyenler işten çıkarılabilecek.

yunanistan-basbakani-asi-zorunlulugu-anayasaya-uyumlu-901842-1.

PROTESTOLARA 5 BİN KİŞİ KATILDI

Yasanın parlamentoya gelmesi öncesinde Çarşamba günü başta Atina olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi. Polisin verdiği bilgiye göre 3000 bin kişi Atina'da olmak üzere ülke genelindeki protestolara beş bin kişi katıldı.

Koronavirüs aşısı karşıtları hükümeti, aşı zorunluluğu ile anayasayı ihlal etmekle suçluyor. 10 milyon 700 binlik nüfuslu ülkede şimdiye kadar dört milyon 600 bin kişinin iki doz aşısının tamamlandığı bildirildi.