Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Türkiye'den somut adım gördüğümüz durumda istikşafi görüşmelere derhal başlamaya hazırız" açıklamasını yaptı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye ile görüşmelere başlamaya hazırız

Yunanistan'ın başkenti Atina'yı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Kiryakos Miçotakis'ten "Türkiye ile görüşmelere başlamaya hazırız" açıklaması geldi.

Michel ile görüşmesinin ardından gazetecilere konuşan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Türkiye'den somut adım gördüğümüz durumda istikşafi görüşmelere derhal başlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: DİYALOG KANALLARINI YENİDEN CANLANDIRMASINI BEKLİYORUZ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'da yayın yapan "Kathimerini" için "Doğu Akdeniz'de Önceliğimiz Ön Koşulsuz Diplomasi" başlıklı bir makale kaleme aldı.

Çavuşoğlu yazısında, "Hangi yoldan gidileceğine dair tercihin Yunan liderlerinde olduğunu" belirtti.

Diyalog ve müzakerelerin, uluslararası hukukta deniz sınırı meselelerini ele almak için ilk ve en önemli araç olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bu nedenle, Yunanistan'ın Türkiye ile tüm diyalog kanallarını ön koşul olmaksızın yeniden canlandırmasını bekliyoruz. Ön koşullar karşı ön koşullar doğurur (inanın, biz de kendi açımızdan epeyce ön koşulla gelebiliriz) ve bu yüzden bunlar, iki komşu arasında müzakere fırsatı aramak için iyi bir yol değildir" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, her krizin fırsatlar barındırdığı ve barış içerisinde ilerlemek için bu fırsatı değerlendirmeleri gerektiğini belirterek, makalesini şöyle tamamladı:

"Her müzakere sürecinin karşılıklı 'al-ver’e yol açacağı da açıktır. Diğer seçenekse, sorunları halının altına süpürmek ve ortadan kalkmalarını veya başkalarının bunları sizin için çözmesini ummaktır. Bununla birlikte, sorunlar kendiliğinden kaybolmak bir yana, zaman geçtikçe daha da karmaşıklaşır. Gelecek kuşaklara bir barış ve güvenlik mirası bırakmak için güçlü, etkili ve akılcı liderliğe ihtiyaç duyuyoruz. Bu, Türk tarafında mevcuttur. Bugün yaptıklarımız sadece bugünü değil, yarını da belirleyecek ve sizler de çok iyi biliyorsunuz ki Türkiye, Yunanistan'ın tercih edeceği yoldan ilerleyebilir. Aslında hangi yoldan gideceğimize dair tercih, ne Türkiye ne Fransa ne de bir başkasının, Yunanistan'ın değerli liderlerinin ve halkınındır."