Yunan Parlamentosu’nda yapılan seçimlere tek aday olarak giren Aikaterini Sakellaropulu, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu

Yunanistan’da ilk kez bir kadın cumhurbaşkanlığına seçildi

Yunanistan'da parlamentoda 261 oy olan Aikaterini Sakellaropulu ülkesinin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.

Parlamento’daki seçime tek aday olarak Aikaterini Sakellaropulu, oylamanın ilk turunda seçildi. Sakellaropulu, 300 sandalyeli parlamentoda 261 milletvekilinin oyunu aldı. Seçilebilmek için adayın en az 200 oy alması gerekiyordu.

Muhaliflerin aday göstermediği seçimlerde, ND'nin yanı sıra Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) ve Değişim Hareketi Partisi (KİNAL) "evet" oyu kullanırken, Sakellaropulu'nun adaylığına karşı çıkan Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Yunan Çözümü Partisi (ELY) ve eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in başkanlığındaki Mera25 Partisi milletvekilleri ise "çekimser" kaldı.

Yunanistan yasalarına göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milletvekillerinin "hayır" oyu kullanması öngörülmüyor.

Ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olan Sakellaropulu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un 13 Mart'ta görev süresinin sona ermesinin ardından 14 Mart'ta yemin ederek 5 yıllık görevine başlayacak.

Syriza’nın lideri Aleksis Çipras, Yunanistan'ın sağcı Başbakanı Kiriakos Miçotakis’i kadın bir aday göstererek ‘dikkat dağıtmakla’ eleştirmişti. Çipras, hükümetin “dikkatleri Libya ve göçmen krizlerinde yol açtığı fiyaskodan başka yöne çekmeye çalıştığı” söylemişti. Syriza, sadece bir dönem görev yapmış olan Pavlopoulos’un cumhurbaşkanlığını, yeniden aday gösterilmesi halinde destekleyeceklerini açıklamıştı.

Yunanistan'da 15 Ocak'ta Başbakan Miçotakis tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Sakellaropulu, 2018'den bu yana Danıştay Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Selanik'te 1956'da doğan Yunanistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Sakellaropulu, Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Fransa'da Sorbonne Üniversitesinde yüksek lisans düzeyinde anayasa ve idare hukuku okudu.