Yunanistan’da işçilerin temel haklarına saldırı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yunanistan’da Yeni Demokrasi (ND) hükümeti 8 saatlik temel çalışma hakkına göz diken işçi düşmanı yasa tasarısını onaylatmaya çalışıyor. Çalışma Bakanlığı’nın söz konusu tasarının detaylarını açıklaması üzerine, yeni yasa tasarısı Atina’da Çalışma Bakanlığı önünde protesto edildi.

Sendikaların çağrısıyla yapılan eylemde yasa tasarısının geri çekilmesi istendi. Sendikaların açıklamasına göre yasa tasarısının yürürlüğe girmesi halinde 10-12 saatlik çalışma, fazla mesai ücreti ödenmeden çalışanın ‘rızası’ ile ve toplu iş sözlemesi gerekmezsizin kolaylaştırılacak.

Sendika üyesi çalışanlar daha kolay işten çıkarılabilecek. İşten çıkarma, yasal olarak geçersiz olan durumlarda dahi, 2-3 maaş tazminat verilmesi halinde gerçekleştirilebilecek.

Pazar günü çalışan sektörler artırılacak ve daha az ücretle fazla mesai mümkün olacak. Yunanistan Komünist Partisi, söz konusu düzenlemeyi işçi sınıfına karşı açılan bir savaş olarak nitelendirirken yurttaşlara sağcı Kiryakos Miçotakis iktidarının emek düşmanı politikalarına karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırdı. Açıklamada, söz konusu tasarının çalışanların en temel haklarına saldırı anlamına geldiği vurgulandı.