Yunanistan'da öğrenciler: Polis üniversiteden dışarı

Dış Haberler Servisi

Yunanistan'da sağcı hükümet koronavirüs nedeniyle okulların kapalı olmasını fırsat bilerek üniversitelere polis konuşlandırmaya hazırlanıyor. Bir kampüs polis birimi kurmaya hazırlanan hükümet, üniversitelere girişi sadece öğrenciler, akademik personel, çalışanlar ve misafirlerle sınırlandırmayı planlıyor. Ana muhalefet partisi SYRIZA, yapılmak istenen söz konusu değişikliklerin özgürlükleri kısıtlayan antidemokratik uygulamalar olduğunu savunuyor.

MİTİNGE HAZIRLIK

Başkent Atina'da öğrenciler ve kitle örgütleri, başbakan Kiryakos Miçotakis yönetiminin üniversitelere dönük planlarına karşı eylemler düzenliyor. Selanik ve Patras kentlerinde de öğrenci eylemleri yapılırken "Polis kampüsten dışarı" sloganı öne çıkıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamalar kapsamında eylem ve etkinlikler yasak olmasına rağmen öğrenciler Parlamento yakınlarında da miting düzenledi. Öğrenciler 21 Ocak'ta Atina'da daha kitlesel bir mitinge hazırlanıyor.

Yunanistan’da polisin üniversitelerdeki varlığı, 1973’teki Politeknik Direnişi’ne ordu ve polisin yaptığı kanlı baskından bu yana en hassas konulardan biri. Öğrencilerin o dönemde iktidarı ele geçiren askeri cuntaya yönelik protestosu darbecilerin sonunu getirmiş, bir yıl sonra polisin üniversitelere girmesi yasaklanmıştı.