Yunanistan’da ortaya çıkan ‘dinleme skandalı’nda başka isimlerin de Yunanistan İstihbarat Teşkilatı tarafından dinlendiği öne sürüldü.

Yunanistan'daki 'dinleme skandalı' iddialarına yeni isimler eklendi
Fotoğraf: AA

Yunanistan'da telefonları "dinlendiği" iddia edilen siyasi, bürokrat, gazeteci ve iş adamları listesine yeni isimler eklendi.

"Documento" gazetesinin yeni yayımladığı listede telefonlarının dinlenildiği öne sürülenler arasında Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstandinos Floros'un da dahil olduğu Silahlı Kuvvetler mensupları, milletvekilleri ve gazeteciler yer aldı.

Haberde, Silahlı Kuvvetler mensuplarının telefonlarının "Predator" isimli casus yazılım programla değil, Yunanistan İstihbarat Teşkilatı tarafından dinlendiği iddia edildi.

Documento gazetesi, daha önce yayımladığı haberlerde eski Başbakan Andonis Samaras, eski Vatandaşı Koruma Bakanları Mihalis Hrisohoidis ve Olga Yerovasili, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kalkınma ve Yatırım Bakanı Andonis Yeorgiadis, eski Yunanistan Emniyet Teşkilatı Başkanı Mihalis Karamalakis, Yunanistan İstihbarat Teşkilatından Sorumlu Savcı Vasiliki Vlahu, Eğitim ve Din İşleri Bakanı Niki Kerameos ve Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu gibi çok sayıda bakan, eski bakan, siyasetçi ve gazetecinin dinlendiğini ileri sürmüştü.

YUNANİSTAN’DA DİNLEME SKANDALI

Skandal, Uluslararası Basın Enstitüsünün (IPI), Yunan gazeteci Thanasis Kukakis'in cep telefonunun 2021'de 10 hafta boyunca "Predator" isimli casus yazılımla takip edildiğini nisanda bildirmesiyle gündeme gelmişti.

Gazeteci Kukakis'in telefonunda casus yazılım tespit edilmesinin ardından muhalefet partilerinden iki ismin suç duyurusuyla skandal genişlemişti.

Muhalefet partisi Değişim Hareketinin (KINAL) lideri ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Nikos Andrulakis, telefonunun dinlenmesine ve özel bilgilerine erişilmesine yönelik girişimde bulunulduğu gerekçesiyle Yunanistan Yüksek Mahkemesine (Areios Pagos) temmuzda suç duyurusunda bulunmuştu.

Andrulakis, casus yazılıma yönlendiren linke girmediği için telefonu bu yazılım tarafından kontrol edilmemişti.

Ancak Yunanistan İletişim Güvenliği Başkanlığı (ADAE), olay üzerine yaptığı araştırmada, Andrulakis'in telefonunun Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatınca (EYP) dinlemeye alındığını ortaya koymuştu.

EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon ve Miçotakis'in yeğeni Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis, skandal nedeniyle istifa etmişti.

Başbakan Kiryakos Miçotakis, televizyonlardan canlı yayımlanan konuşmasında, istifaların ardından "Yanlıştı. Bilgim yoktu, eğer olsaydı buna izin vermezdim." demişti.

Hükümet, Başbakanlığın dinlemeden haberdar edilmediğini savunmuştu.

Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Milletvekili Hristos Spirtzis de telefonuna casus yazılım programı "Predator" yükleme girişimi olduğu iddiasıyla eylülde Yunanistan Yüksek Mahkemesine (Areios Pagos) suç duyurusunda bulunmuştu.

(AA)