Yunanistan, AB Komisyonu’na bir mektup göndererek mültecilere AB içinde serbest dolaşım hakkının 5 yıl yerine 3 yılda verilmesi önerisinin uygulamaya geçmesini talep etti.

Yunanistan’dan AB Komisyonu’na ‘mülteci’ mektubu: Serbest dolaşım hakkı 3 yılda tanınsın
Fotoğraf: Depophotos

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, mültecilere Avrupa Birliği (AB) içinde serbest dolaşım hakkının 3 yıllık bekleme süresinin ardından tanınmasına ilişkin önerinin bir an evvel uygulamaya geçirilmesini talep etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Mitarakis, AB Komisyonu, AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu Üyesi Ylva Johansson ve ilgili bakanlara mektup gönderdi.

Mitarakis, mektubunda resmi olarak tanınmış mültecilerin AB içinde serbestçe dolaşmasının önemine değindi. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı, mültecilerin farklı AB ülkelerine ülkelerin gönüllü dayanışması prensibi çerçevesinde yerleştirilmesinin işlevsel olmadığını savundu.

AB ÜLKELERİNE GEÇİŞİ SAĞLANACAK MÜLTECİ SAYISININ YAKLAŞIK BİN

Mektubunda, 2022'de Gönüllü Dayanışma Mekanizması ile diğer AB ülkelerine geçişi sağlanacak mülteci sayısının yaklaşık 1000 olduğunu belirten Mitarakis, bu sayının Yunanistan, İtalya, İspanya, Malta ve Güney Kıbrıs’a bir yılda gelmesi öngörülen göçmen sayısının yüzde birinden azına karşılık geldiğini ifade etti.

Ukrayna savaşının ardından AB'nin hızla hareket edip bu ülkeden gelen mülteciler için uygun korumayı sağladığına dikkati çeken Mitarakis, "Ukrayna'nın öğrettiklerinin görüşmelerimizi etkilemesi gerektiğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Mitarakis, mültecilere 5 yıl yerine 3 yıllık bekleme süresinin ardından AB içinde serbest dolaşım hakkının tanınmasına ilişkin önerisinin bir an evvel uygulamaya geçirilmesi gerektiğini savundu.

AA