Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler üzerine Avrupa Birliği'ne (AB) Türkiye konulu acil toplantı çağrısında bulunduğu belirtildi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise, "Avrupa Birliği, Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı 'Yunan tiyatrosu'na çevirmesine izin vermemelidir" açıklamasını yaptı.

Yunanistan'dan AB'ye Türkiye konulu acil toplantı çağrısı

Yunanistan Başbakanlık Ofisi, Türkiye ile yaşanan Doğu Akdeniz gerilimleri nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) acil toplantı çağrısında bulunduğunu aktardı.

Açıklamada, "Dışişleri Bakanı, AB Dışişleri Konseyi'ne acil toplantı çağrısında bulunacak" ifadelerine yer verildi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Yunanistan'ın AB'ye acil toplantı çağrısına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan Çelik, "Yunanistan her zamanki gibi haksız, hukuksuz, saldırgan politikalarına destek için Avrupa Birliği’ni toplantıya çağırmış. Avrupa Birliği, Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı “Yunan tiyatrosu”na çevirmesine izin vermemelidir" dedi.

Çelik, açıklamasında şunları söyledi:

"Sn Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda diplomasiye alan açmak için ciddi adımlar attık. Türkiye, barışçıl tutumunu ortaya koydu; diplomasiye şans tanıdı ve diyalog kanallarının canlandırılmasına dönük iyi niyetli adımlar attı.

Yunanistan ise her zamanki gibi diplomasiyi “Yunan tiyatrosu”na çevirmeye çalıştı. Yunanistan Türkiye'nin jestini çözüm için bir fırsat olarak değerlendirmek yerine, samimiyetsiz ve ikiyüzlü bir pratik ortaya koydu ve Mısır ile korsan anlaşma yapma yoluna gitti.

Bu sözde anlaşma, uluslararası hukuka ve Türkiye'nin Libya ile Doğu Akdeniz’de akdettiği meşru anlaşmaya aykırı olduğu gibi Yunanistan tarafının Türkiye'nin iyi niyetini suistimal etme niyetini açıkça ortaya koymuştur."

TÜRKİYE NAVTEX İLAN ETMİŞTİ

Türkiye, Türkiye, Oruç Reis'in sismik çalışma yürüteceği alan için 23 Ağustos'a kadar devam edecek yeni NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ilan etmişti.

Türkiye'nin NAVTEX ilanının ardından Yunanistan Ulusal Güvenlik Konseyi, Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında acil toplantı gerçekleştirmişti.

yunanistan-dan-ab-ye-turkiye-konulu-acil-toplanti-cagrisi-767300-1.

Fotoğraf: Dışişleri Bakanlığı, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyet yürüttüğü bölgeyi gösteren haritayı paylaştı.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: BÖLGEDEKİ GÜVENLİĞE ZARAR VERECEK

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin NAVTEX ilanının 'bölgedeki barış ve güvenliğe zarar vereceği' açıklamasını yapmıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Yunanistan şantajı kabul etmeyecektir. Egemenlik haklarını koruyacaktır” ifadesi kullanılmıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TÜRKİYE'NİN HAKLARINI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimle ilgili olarak, "Doğu Akdeniz'de ve Kıbrıs'ta hem Türkiye'nin hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar savunacağız. Geldiğimiz noktada kimse bize iyi niyet göstermediniz diyemez. Dolayısıyla suçlayacaklarsa Yunanistan'ı suçlasınlar" ifadelerini kullandı.

ALMANYA: TÜRKİYE VE YUNANİSTAN DOĞRUDAN GÖRÜŞMELİ

Almanya, Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ve Yunanistan’ı doğrudan görüşmeler yapmaya çağırdı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert dün yaptığı açıklamada, Akdeniz’in doğusuna ilişkin gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, şimdi orada yeniden gerilim yaşanmasından dolayı endişe duyduklarını ifade etti.

"En önemlisi ve acilen ihtiyaç duyulan şey, ilgili ülkelerin, Yunanistan ve Türkiye'nin birbirleriyle doğrudan görüşmeler yapmalarıdır" diyen Seibert, burada ihtilaflı deniz hukukuna ilişkin konuları da ele almalarını ve çözümlenmesini ümit ettiklerini belirtti.

Seibert, Alman hükümetinin her iki tarafla temasta olduğunu aktararak katkı sunmaya hazır olduklarını, ancak doğrudan görüşmelerin yapılmasının önemli olduğunu ifade etti.

yunanistan-dan-ab-ye-turkiye-konulu-acil-toplanti-cagrisi-767301-1.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, Türkiye’nin Akdeniz’in doğusunda sismik araştırmalar yapma kararını endişeyle not ettiklerini de sözlerine ekledi.

Burger, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın birçok kez uluslararası hukuka riayet edilmesi ve Akdeniz’in doğusunda gerilimi azaltmaya dönük adımların atılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiğini belirterek, bu açıdan mevcut durumda sismik araştırmalar yapmanın yanlış bir sinyal olduğunu belirtti.

Tek taraflı adımların çözüm konusunda ilerleme sağlayamayacağını kaydeden Burger, açık konuların taraflarca müzakere yoluyla açıklığa kavuşturması çağrısında bulundu.

NATO: DOĞU AKDENİZ'DEKİ DURUM HUKUKA UYGUN ÇÖZÜLMELİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz'deki durumun "müttefiklik dayanışması" ruhuyla ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözülmesi gerektiğini belirtti.

Stoltenberg, sosyal medya hesabından mesaj paylaşarak, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le yaptığı telefon görüşmesinde Doğu Akdeniz'e ilişkin gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Genel Sekreter Stoltenberg, "Doğu Akdeniz'deki durum, müttefik dayanışması ruhuyla ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözülmeli." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA, DHA, Sputnik Türkiye