Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, Ayasofya'da yapılacak ‘fetih töreni’yle ilgili olarak "Ayasofya dünya kültür mirasına ait bir müze olarak kabul ediliyor ve şu anda başka amaçlarla kullanılıyor" dedi

Yunanistan'dan Ayasofya eleştirisi

İstanbul'un Osmanlı İmparatorluğu tarafından alınmasının 567’inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında Ayasofya'da Fetih Suresi'nin okunacağının açıklanmasının ardından komşu Yunanistan’dan konuya ilişkin eleştirel bir açıklama geldi.

Habertürk’ün aktardığına göre, Yunanistan’da yayın yapan SKAI TV'ye konuşan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, Ayasofya'da yapılacak bir etkinliği onaylamadıklarını söyledi.

“Ankara'nın Ayasofya'da yapmaya hazırlandığı etkinlik rahatsız edici ve kınanmayı hak eden bir konu” ifadelerini kullanan Petsas, Ayasofya’nın dünya kültür mirasına ait bir müze olarak kabul edildiğini ve şu anda ‘başka amaçlarla kullanıldığını’ dile getirdi.

Petsas, Ayasofya ile ilgili tartışmaların ilk kez yaşanmadığını da hatırlattı. ‘Fetih’ etkinliklerini bir ‘meydan okuma’ olarak nitelendiren Petsas, “Ancak her zaman uluslararası hukuka dayanan iyi komşuluk ilişkilerini öne çıkaracağız” şeklinde konuştu.

“İstanbul'un fethi” ekinlikleriyle ilgili dün bir açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Fetih Şöleni kapsamında, Ayasofya'da Fetih Suresi okunacak ve dualar edilecek. Milletimizin fetih sevincini bu programlarla hep birlikte yaşamaya çalışacağız. Bu vesileyle Fatih Sultan Mehmet Han başta olmak üzere bu toprakları bize vatan kılan tüm gazilerimizi, şehitlerimizi, kahramanlarımızı hürmetle yad ediyorum.”

AYASOFYA’NIN TARİHTEKİ YERİ

Ayasofya, bir diğer adıyla adıyla Azize Sofya Kilisesi, dünyanın en önemli yapıları arasında gösteriliyor.

Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olan Ayasofya, 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürüldü.

1935 yılından bu yana müze olarak hizmet veren Ayasofya, mimar bakımdan bazilika planı ile merkezi planı birleştiren kubbeli bazilika tipinde bir yapı olarak, kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınıyor.

Ayasofya, kelime olarak “kutsal bilgelik” ya da "ilahi bilgelik” anlamına geliyor.