Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, "Ayasofya bir dünya tarihi mirası. Türkiye'yi Hıristiyan alemi ile Türkiye arasında dev bir duygusal uçurum oluşturmaktan kaçınma konusunda uyarıyoruz" dedi.

Yunanistan’dan bir Ayasofya çıkışı daha: Türkiye'yi uyarıyoruz

Türkiye’de devam eden “Ayasofya müze olarak mı kalsın, ibadete mi açılsın” tartışmasını sonuçlandıracak olan Danıştay’daki davanın sona ermesi beklenirken Yunanistan’dan bir açıklama daha geldi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, Ayasofya’nın ibadete açılmasının Hristiyanlarla Türkiye arasında devasa bir uçurum yaratacağını ifade ederek, “Birçok ülke Türkiye’yi uyarıyor” dedi

Petsas, şöyle konuştu:

Ayasofya bir dünya miras anıtı. ABD Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere birçok ülke Türkiye’yi, dünyadaki Hıristiyanlarla Türkiye arasındaki devasa duygusal uçurum yaratmama konusunda adımlar atması konusunda uyarıyor” açıklamasını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, çarşamba günü Türkiye’nin Ayasofya’yı bir müze olarak bırakması gerektiği konusunda açıklama yapmıştı.

Pompeo, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Türkiye Cumhuriyeti'ne katkıda bulunan inanç geleneklerine ve çeşitli tarihlere saygı sözünün örneği olarak, Türkiye hükümetini, Ayasofya'nın müze statüsünü devam ettirmeye ve burasının herkes için erişilebilirliğinin devamını sağlamaya çağırıyoruz. ABD, Ayasofya'nın statüsündeki herhangi bir değişikliği, bu olağanüstü binanın mirasını ve binanın emsalsiz bir şekilde farklı inanç ve kültürlere köprü olarak insanlara hizmet kabiliyetini eksiltmek olarak görmektedir. Türkiye hükümeti ile dini ve kültürel alanların korunması da dahil, geniş çaptaki karşılıklı çıkar konularında birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz."

AYASOFYA TARTIŞMASI 15 GÜN İÇİNDE KARARA BAĞLANACAK

Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesiyle ilgili 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10'uncu Dairesi'nde açılan davanın duruşması bugün yapıldı. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından kararın 15 gün içinde açıklanması bekleniyor.