Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, AB Komisyonu'nun Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasını askıya almasını istedi. Dendias ayrıca Almanya, İtalya ve İspanya’nın Türkiye'ye askeri teçhizat ihracatını durdurmasını istedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı: Türkiye ile olan Gümrük Birliği anlaşması askıya alınmalı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Komşuluk İlişkileri ve Genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi'ye bir mektup yazarak, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının askıya alınmasını istediği iddia edildi.

Yunan resmi haber ajansı ANA’nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Dışişleri Bakanı Dendias’ın yazdığı mektupta, "Komisyon, Türkiye'nin AB'ye karşı süregelen yasa dışı tavırlarını tasvip etmediğinin göstergesi olarak Gümrük Birliği anlaşmasının tamamen askıya alınmasını düşünmelidir" ifadesini kullandığı öne sürüldü.

‘AB, TÜRKİYE’YE YÖNELİK EK ÖNLEMLER ALMALI’

DW Türkçe’nin haberine göre, Dendias, Türkiye'nin önceden kestirilemeyen gümrük vergileri ile yasal ve diğer önlemleri yürürlüğe sokmak suretiyle Gümrük Birliği anlaşmasını tek taraflı olarak ihlal ettiğine değindi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı, AB Komisyonu’nun derhal ek önlemler almasını talep etti.

Dendias, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'a yazdığı mektupta ise ek olarak, Türkiye'ye denizaltı, fırkateyn, uçak ve zırhlı araç ihracatı ya da modernizasyonu için izin çıkarılmamasını istedi. Benzer bir mektubu Alman, İspanyol ve İtalyan mevkidaşlarına gönderen Dendias, Türkiye’ye yönelik askeri teçhizat ihracatının durdurulmasını istedi.

Gazetenin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, Yunan Dışişleri Bakanlığının "Türkiye'nin Yunan deniz yetki alanlarındaki faaliyetleri" nedeniyle Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) de resmi şikayette bulunacağı kaydedilmişti.

AB-TÜRKİYE GÜMRÜK BİRLİĞİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ?

Avrupa Birliği-Türkiye Gümrük Birliği, 6 Mart 1995 tarihinde Ankara Anlaşması ile kurulan AB-Türkiye Ortaklık Konseyi'nin uygulama kararı sonrası, 31 Aralık 1995 tarihinde yürürlüğe girdi. Gümrük Birliği kapsamında, Ticari ürünler, her iki taraf arasında herhangi bir gümrük kısıtlaması olmaksızın satılabiliyor. Tarım gibi temel ekonomik alanlarda ikili ticari imtiyazların uygulandığı Gümrük Birliği, hizmet veya kamu ihalelerini kapsamıyor.