Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, AB'ye "Türkiye'ye vizesiz seyahat sözünüzü yerine getirin' çağrısında bulundu.

Yunanistan Göç Bakanı’ndan AB'ye, "Türkiye'ye vizesiz seyahat sözünüzü yerine getirin'' çağrısı

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'nin mülteci anlaşmasının koşullarına karşılıklı olarak uyması gerektiğini belirterek, "Anlaşmaya her iki taraf da bağlı kalmalıdır ancak AB, Türkiye'ye vizesiz seyahat ve ticaret konusunda uyması gereken taahhütlerde bulunmuştur" dedi.

Mitarachi, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin anlaşma kapsamında uluslararası koruma kapsamında olmayan düzensiz göçmenleri alması gerektiğini söyledi. Mitarachi, "Şu anda bu kapsamda bin 908 mülteciyi geri göndermek istiyoruz ancak Türkiye onları kabul etmiyor" diye konuştu.

AB temsilcilerinin, anlaşmanın devamına yönelik müzakereler yapmak üzere birkaç hafta içerisinde Türkiye'ye gitmeyi planladıklarını anlatan Mitarachi, Türkiye'nin sınır politikasını da eleştirdi. "Ankara, AB'ye göç akışını azaltmalı ve kaçakçıların yeni rotalar oluşturmasını engellemeli" diyen Mitarachi, göçmenlerin halen Türkiye kıyılarını terk etmeye ve AB'ye yasadışı yollardan girmeye çalıştığını söyledi.

Göçmenlerin Yunanistan'dan zorla sınır dışı edildiği iddialarını reddeden Mitarachi, "Yunanistan'a gelenlere iltica prosedürü veriliyor, ancak bu sınırlar tamamen açık anlamına gelmiyor" dedi. AB Komisyonu, daha önce Yunanistan Hükümeti'nden göçmenlerin yasa dışı sınır dışı edilmesini önlemek için bağımsız bir izleme mekanizması kurmasını istemişti.

Mitarachi, mülteci mutabakatına hem Ankara ve hem de Avrupa tarafından saygı gösterilmesinin önemine dikkati çekerek, "Ancak AB de Türkiye'ye vizesiz seyahat ve ticaret konusunda uyması gereken taahhütlerde bulunmuştur" dedi.

(Ajans Bizim)