Yunan mahkemesi, aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin suç örgütü olduğuna karar verdi. Mahkeme, Irkçı neo-nazi parti liderlerini suçlu buldu.

Yunanistan mahkemesi, faşist Altın Şafak’ın ‘suç örgütü’ olduğuna karar verdi

Yunanistan mahkemesi, neo-nazi Altın Şafak partisi hakkında kararını açıkladı. Mahkeme partiyi “suç örgütü olarak faaliyet göstermek”ten suçlu buldu. Parti Lideri Nikos Mikaloliakos da dahil olmak üzere yedi eski milletvekili suç örgütünün yönetiminden hüküm giydi.

Yunanistan’da çok sayıda ırkçı saldırıyla gündeme gelen ve önceki dönemlerde Mecliste de yer alan neo-nazi Altın Şafak Partisi hakkında açılan mahkemenin karar duruşması bugün görülüyor. Mahkeme önünde toplanan on binlerce antifaşist “Masum değiller. Naziler cezaevine” sloganları attı. Kararın açıklandığı sıra Altın Şafak'ı protesto eden antifaşistlere polis saldırdı.

Atina'daki temyiz mahkemesi, beş buçuk yıldır devam eden davada partiyi 'suç örgütü' olarak tanımladı.

Parti Lideri Nikos Mikaloliakos da dahil olmak üzere yedi eski milletvekili suç örgütünün yönetiminden suçlu bulundu.

Mahkeme diğer sanıklar hakkındaki kararlarını da açıklamaya başladı. İlk kararlara göre antifaşist Rapçi Pavlos Fyssas’ın katili Giorgos Roupakias tüm suçlardan suçlu bulundu. PAME’li sendikacılara saldıran 4 sanık suçlu bulundu. Mısırlı bir göçmen balıkçıya saldıran 5 sanık da suçlu bulundu.

NE OLMUŞTU?

Ekonomik krizin rüzgarını arkasına alan Altın Şafak, 2012 yılında 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Yunan parlamentosuna giren ilk neo-nazi parti olmuştu. Parti lideri Nikos Mihaloliakos ve 10'dan fazla üyesi, 2013 yılında faşizm karşıtı 34 yaşındaki rapçi Pavlos Fyssas'ın bir Altın Şafak üyesi tarafından öldürülmesi sonrasında tutuklanmıştı. Altın Şafak partisi ülkedeki göçmenleri, devrimcileri ve anifaşistleri hedef alan saldırılar düzenlemekle suçlanıyordu.

Bu cinayet ülke çapında protestoları tetiklerken, göçmen karşıtı ve ırkçı Altın Şafak'ın ofislerine baskınlar düzenlenmişti.