Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'i yeniden Meis adasının yakınlarına göndermesini değerlendiren Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas “Oruç Reis gemisi bölgede var oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapamayız" dedi.

Yunanistan: Oruç Reis bölgede var oldukça istikşafi görüşme yapamayız

Ankara ile Atina arasında Doğu Akdeniz’deki sismik araştırmalar üzerinden başlayan gerilim devam ediyor.

Yunan Skai Radyosu'na konuşan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas, "Oruç Reis gemisi bölgede var oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapamayız" dedi.

BBC Türkçe’den Stelyo Berberakis’in aktardığına göre, Petsas ayrıca Türkiye'nin Doğu Ege'deki adaların silahsızlandırılması ile ilgili taleplerinin tartışılamayacağını savundu.

Petsas buna gerekçe olarak, Yunan adalarının savunmasının "ulusal güvenlik" konusu olmasını ve savunma hakkının Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesine dayanmasını gösterdi.

“TÜRKİYE’NİN SÖZ HAKKI YOK” İDDİASI

Yunanistan Hükümet Sözcüsü, Meis konusunda ise "Bu ada 1947'de Yunanistan ile İtalya arasında yapılan Paris Antlaşması ile Yunanistan'a geçti. Türkiye bu anlaşmada taraf olmadığı için söz hakkı olamaz. Yunanistan casus belli'lerle tehdit edildikçe hiçbir Yunan hükümeti adaların silasızlandırılmasını tartışmaya açamaz" ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz'de 40 gün süren gerginliğin Almanya'nın girişimleriyle Oruç Reis'in 12 Eylül'de Antalya Limanı'na çekilmesi sonrası Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin yeniden başlayacağı açıklanmıştı.