AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın S-300 gerginliğine ilişkin ifadelerine tepki gösteren Yunanistan, NATO; Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e mektup göndererek, Türkiye'deki yetkililerin söylemlerinin resmi olarak kınanmasını istedi. Mektuplarda,  ikili ilişkilerdeki gerilimin Avrupa topraklarında ikinci bir açık çatışmaya tırmanabileceği uyarısı yapıldı.

Yunanistan: Türkiye ile gerilim, Avrupa topraklarında ikinci bir açık çatışmaya tırmanabilir

Yunanistan hükümeti NATO, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler'e (BM) birer mektup göndererek Türkiye'deki yetkililerin giderek saldırganlaşan söylemlerini resmi olarak kınamalarını istedi ve ikili ilişkilerdeki gerilimin Avrupa topraklarında ikinci bir açık çatışmaya tırmanabileceği uyarısında bulundu

Euronews’in aktardığına göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, gönderdiği mektuplarda, ülkesinin tarihi bölgesel rakibi ve NATO müttefiki olarak tanımladığı Türkiye'nin bu üç uluslararası organdan tarafından kınanmasını istedi.

Dendias Ukrayna'ya atıfta bulunarak "Bu zamanında yapılmazsa ya da durumun ciddiyeti göz ardı edilirse kıtamızın bazı bölgelerinde gelişmekte olan duruma benzer bir duruma şahit olma riskiyle karşı karşıyayız" dedi.

'KESTİRİLMESİ AĞIR SONUÇLARA NEDEN OLABİLİR'

NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben yazılan mektuplarda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz, vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz” sözlerine atıfta bulunarak "Türk lider anlaşılan gelecekteki saldırganlığa şimdiden hazır olduklarını göstermeyi seçti ve daha önemlisi bunu makul bir eylem olarak görüyor" denildi.

Dendias, pazartesi ve salı günün tarihlerini taşıyan mektuplarda "Gerçek boyutu görülmez ve uluslararası toplum tarafından uygun şekilde ele alınmazsa bu Türk tavrı bölgemizde istikrarı bozma riskini taşıyabilir ve kestirilmesi ağır sonuçlara neden olabilir" diye yazdı. Dendias, Nato Genel Sekreteri Stoltenberg'e hitaben yazdığı mektupta ayrıca "Türk tavrı NATO'nun birliği ve uyumunu bozabilecek, kriz zamanında ittifakın güney kanadını zayıflatabilecek bir faktör" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, Samsun'da katıldığı Teknofest 2022 etkinliğindeki konuşmasında "Ey Yunan, bak tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur, ağır. Yunanistan'a bizim tek cümlemiz var, İzmir'i unutma" ve "Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz, vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.