Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük, Karadeniz kıyılarında yeni altın işletmelerinin kurulacağı bilgisini verdi.

ŞULE YILDIRIM

Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük, Karadeniz kıyılarında yeni altın işletmelerinin kurulacağı bilgisini verdi. Hem çevresel hem ekonomik açıdan siyanürlü altın işletmelerinin Türkiye’de işletilmesine yasak getirecek yasalara ihtiyaç duyulduğunu belirten Küçük, “Karadeniz’de Fatsa Bahçelerköy’de siyanürle altın işletmesi projesi yolda. Giresun Bulancak, Trabzon Tonya, Maçka, Yomra ve Sürmene’de, Rize Çayeli ve Artvin Cerattepe’de de halen işletme kurulması planlanıyor” dedi.
GEZEGENİMİZİN YARALARI
Tunceli’nin Ovacık ilçesi de altın işletmelerinin gözdesi. “Eşme Ovacık ve Bergama Ovacık köyleri boşaltıldı. Şimdi sıra Tunceli Ovacık’ta” diyen Küçük, siyanürle çalışan maden işletmelerinin tamamen kapatılması, çok büyük maliyetlere mal olsa da, alttan sızma olmayan teknolojiler üretilerek, atık havuzlarının da üstten kapatılarak atıkların yıllarca kontrol altında tutulması gerektiğinin altını çizdi.
Küçük, “Bunlar uzaydan dünyanın yarası gibi gözükürler. Bizim de yılarca yüz karamız olarak kalacaklar. Bunları ibret olarak gelecek nesillere göstermemiz ve her çocuktan özür dilememiz gerek” dedi.
TÜRKİYE’NİN KIZIL ÇAMURLARI
Macaristan’daki fabrika atık barajının yıkılmasıyla ortaya çıkan “kızıl çamur”a atfen -Türkiye’nin de “kızıl çamurlarının” olduğunu vurgulayan Küçük, “Balıkesir -Balya, Kütahya-Gümüşköy, İzmir Bergama-Ovacık, Uşak Eşme Kışladağ-Ovacık Köyü, Gümüşhane altın işletmesi ve Erzincan’ın İliç çöpler bölgesi tehlike saçmaya devam ediyor” dedi.
Küçük,  “Atomik düzeyde ve evrimsel yöntemlerle geliştirilmiş altının yerini tutacak malzeme üretimi çalışmaları sürdürülüyor. Altının dünyada spekülasyon aracı olmaktan çıkarılmasını bekliyoruz” diye ekledi. Halen, 1 gram altına ulaşmak içinse 10 ton toprak yerinden ediliyor.
ALMANYA KENDİ ÜLKESİNDE İŞLETMİYOR
2001- 2004 yılları arasında Almanya’nın, Avrupa’nın en fazla altın rezervi barındıran ülkesi olduğu tespit edildi. Onu ise Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya takip ediyor. Ancak en fazla rezerve sahip Almanya kendi ülkesinde işletme kurmayı tercih etmiyor. Buna karşın, rezervleri daha düşük olan ülkelerden biri olan Türkiye’nin üretimi 2000’de 1,1 ton iken 2005’te 5,1 ton olmuş. 2005’te Romanya 1,1 ton üretim yaparken, Bulgaristan ise 2,6 ton üretim gerçekleştirmiş.
TÜRKİYE’DE ALTIN YATAKLARI
Türkiye’de tespit edilmiş önemli altın yatakları Kastamonu, Trabzon, Artvin, Balıkesir, İzmir, Ordu, Kırklareli, Çanakkale, Gümüşhane, Niğde, Hatay, Kars, Elazığ ve Manisa’da bulunuyor.