Emekçilerin bayramı tüm yurtta zamlara, işsizliğe, yoksulluğa ve baskılara karşı coşkuyla kutlandı. Yapılan açıklamalarda işçiler, kadınlar, emekliler, öğrenciler, sağlıkçılar ve çevrecilerin taleplerine yer verildi.

Yurdun dört bir yanında 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü İstanbul'dan Rize'ye, Ankara'dan Diyarbakır'a, İzmir'den Adana'ya kadar ülkenin dört bir yanında coşkuyla kutlandı.

Kutlamalarda binlerce kişi yürüyüş gerçekleştirdi. 1 Mayıs'ı yurttaşlar halay çekerek kutladı.

Yapılan açıklamalarda, Elektrik, doğalgaz faturalarına yapılan zamların geri alınması, asgari ücrete zam yapılması, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesi, öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi, İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe konulması, 'Sağlıkta Şiddet Yasası'nın çıkarılması, doğayı talan eden tüm projelerin sonlandırılması gibi taleplere yer verildi.

İşte il il 1 Mayıs kutlamaları:

İSTANBUL

İstanbul'da İşçiler, sendikalar ve emek örgütleri, işçi bayramını Maltepe miting alanında kutlamak için saat 11.00 sıralarında alanda toplandı.

Alanda pankartlar açılırken, bir yandan da davullar ve halaylar günün erken saatlerinde başladı. DİSK üyeleri, "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

Maltepe'de, emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010246-1.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010247-1.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010249-1.

Gezi Davası’nda 18’er yıl hapis cezasına çarptırılan ve cezaevinde bulunan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın 1 Mayıs mesajları okundu: “1 Mayıs’ı, 1 Mayıs meydanında, Taksim’de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız. Zulme karşı direneceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız. Özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelemiz kazanacak. Hepinize Bakırköy ve Silivri cezaevlerinden selamlar. Yaşasın 1 Mayıs.”

Mitingde, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz konuşma yaptı.

İZMİR

İzmir' de, 1 Mayıs İşçi Bayramı on binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp Gündoğdu Meydanı'na yürüyen işçiler, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı attı.

İşçileri selamlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, birlik ve beraberlik vurgusu yaparken şunları söyledi:

"Onların en çok korktuğu cümle ile sesleniyoruz. 'Ya hep beraber ya hiçbirimiz' diyoruz. Bu cümle, hak ettiğimiz refahın anahtarıdır. Bu, gün gün büyüyen özgürlük mücadelemizin anahtarıdır. Muktedirlerin acı çektirdiği bizler, kadınlar, işçiler, çiftçiler, tüm emekçiler ve ezilen doğa... Dünya bizim sırtımızda dönüyor. Bu dünyayı var eden bizleriz. İşte bugün yine meydanlardayız, yine hep beraberiz. Omuz omuzayız, kol kolayız, yan yanayız. Buraya, kavgayı büyütmeye, hakkımızı istemeye geldik. Buraya, adalete susayan herkesin sesi olmaya geldik. Ey muktedirler, korkun bizden. Açlığımızdan korkun, dürüstlüğümüzden korkun, aşkımızdan korkun, aklımızdan korkun, sel gibi büyüyen dayanışmamızdan korkun.

Ey kendini hükümdar sananlar, Mumcular'dan korkun, Denizler'den korkun, Ali İsmail Korkmazlar'dan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi'den korkun, 1 Mayıs'tan korkun. Bizi her gün gömmeye çalıştınız, her gün gömmeye çalışıyorsunuz. Unuttuğunuz bir şey var. Bizler tohumuz, gömüldükçe çoğalarak geliyoruz. Bir gidip bin gelen bizden korkun. Kapınızdayız, yakanızdayız. Bu düzeni topla tüfekle değil, hakkımızla, vicdanımızla yıkacağız. Sizi kin ve nefretle değil, barış ve kardeşliğimizle yeneceğiz. Güçlüyüz, kazanacağız. 1 Mayıs, bizim adımızdır, şerefimizdir, kardeşliğimizdir. Ya hep beraber ya hiçbirimiz. Yaşasın 1 Mayıs."

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, "AKP iktidarı, baskıcı, sömürücü, kan alıcı politikalarıyla ülkeyi yaşanmaz hale getirdi. Birleşirsek kazanırız" dedi.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010227-1.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010240-1.

ANKARA

Ankara’da 1 Mayıs kutlamalarının adresi Tandoğan Meydanı…

DİSK, KESK, TMMOB’un oluşturduğu tertip komitesi öncülüğünde düzenlenen kutlamalara katılım yoğun oldu.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010257-1.

2 yıldır pandemi nedeniyle yapılamayan 1 Mayıs mitingi yurttaşlar Atatürk Kültür Merkezi’ne yakın noktalarda toplandı. Burada oluşturulan kortejler, Tandoğan Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Alanda kurulan platform çevresinde toplanan kalabalık, 1 Mayıs Marşı'nı söyledi. Konuşmaların yapıldığı alanda daha sonra çeşitli müzik grupları sahne aldı ve hep gir ağızdan marşlar, şarkılar söylendi.

ZONGULDAK

Zonguldak'ta 1 Mayıs kutlamaları saat 11.00'de başladı.

Sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri Madenci Anıtı'na yürüdü.

Madenci Anıtı'nda KESK Dönem Sözcüsü İsmail Sefertaş'ın yaptığı konuşmadan ve işçilerin attığı sloganlardan sonra miting sona erdi.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010241-1.

DENİZLİ

Denizli'de 1 Mayıs kutlamalarının adresi Ulus-Tokat Kavşağı oldu. Sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve yurttaşlar saat 14.00'te Çınar Meydanı'nda toplandı.

Yürüyüş sırasında "Yaşasın hakların kardeşliği", "Yaşasın 1 Mayıs", "İşte 1 Mayıs, alanlardayız", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", sloganları atıldı.

Yürüyüş esnasında yurttaşlar camlardan ve balkonlardan destek verdi. Miting Ozan Ozanca‘ nın konseriyle son buldu.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010245-1.

ANTALYA

Antalyalılar 1 Mayıs kutlaması için kortejler halinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Burada yapılan mitingde İşçi Bayramı coşkuyla kutlandı.

ERZİNCAN

Erzincan'da 1 Mayıs, yoğun yağmur altında coşkulu bir kalabalık tarafından kutlandı.

Sabahın erken saatlerinde eski Terminal alanında toplanan Erzincanlılar, slogan ve marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüşe geçti.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010226-1.

Yürüyüş boyunca "1 Mayıs, mücadele, direniş" sloganlarının yanı sıra Gezi Direnişi ile ilgili sloganlar da atıldı.

Erzincanlılar halkın iktidara geleceği günlerin umudunu sloganlarıyla dile getirdi.

MUĞLA

Muğla'da yurttaşlar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve çevre mücadelesi verenler, 1 Mayıs alanında yer aldı.

Yurttaşlar, zeytinliklerin korunması, sahillerin talan edilmemesi, çimento fabrikalarına dur denilmesi ve sömürüye karşı mücadele vurgusu yaptı.

MERSİN

1 Mayıs Mersin’de işçi ve memur sendikalarının, siyasi partilerin ve derneklerin katılımıyla renkli görüntülerle kutlandı.

Emekçiler, yürüyüş ve mitingde yoksullaşmaya, ekonomik krizin faturasının emekçilere çıkarılmasına dikkat çekti. Mersin’deki kutlamalara sanatçı İlkay Akkaya da şarkılarıyla katıldı.

Mersin’deki 1 Mayıs kutlamaları Millet Bahçesi yanındaki alanda kortejlerin toplanmasıyla başladı. Türk-İş ve DİSK’e bağlı işçi sendikalarının, KESK ve Birleşik Kamu İş’e bağlı memur sendikalarının yanı sıra TMMOB, Mersin Tabip Odası, Muhasebeciler Odası, Mersin Barosu, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, ADD, ÇYDD, CHP, TİP, SYKP, TKP, HDP, Devrimci Parti ve SOL Parti de kortej oluşturdu. Kadın dernekleri ve LGBTİ dernekleri, 1 Mayıs kutlamalarına kortej oluşturarak katıldı.

CHP Mersin Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Cengiz Gökçel, Alpay Antmen ve Fatma Kurtulan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, CHP İl Başkanı Adil Aktay da katılımcılar arasında yer aldı. Kortejler Millet Bahçesi yanında toplandıktan sonra İnönü Bulvarını takip ederek Cumhuriyet Alanına kadar yürüdü. Burada KESK, Türk-İş, DİSK ve Mersin Kadın Platformu adına yapılan konuşmalarda yoksullaşmaya, ekonomik krizin faturasının emekçilere çıkarılmasına dikkat çekildi. Mersin’deki 1 Mayıs kutlamaları sanatçı İlkay Akkaya konseri ile sona erdi.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010250-1.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010251-1.

BALIKESİR

Balıkesir Edremit'te 1 Mayıs coşkuyla kutlandı.

Miting alanında yapılan açıklamada, "Tecavüz ve katliamlara dur demek için alanlardayız. Çocuk istismarına son demek için alanlardayız. Ekmek, özgürlük için; iş cinayetlerine dur demek için alanlardayız. Yoksulluğun son bulması, KHK'lerin iptal edilmesi için alanlardayız!" denildi.

ARTVİN

Artvin'de 1 Mayıs kutlamalarının adresi Halitpaşa Meydanı oldu.

Siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sendikalarve yurttaşlar İşçi Bayramı'nı coşkuyla kutladı.

Mitingde 'Geçinemiyoruz' sloganları atıldı. Akaryakıttan şekere kadar yapılan zamlara tepki gösterildi, çözüm önerileri sunuldu.

TRABZON

Trabzon'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayan yurttaşlar, Cumhuriyet Mahallesi'nde öğle saatlerinde bir araya geldi. Ellerinde bulunan döviz ve pankartlarla yağmur altında yürüyen yurttaşlar, Hürriyet Parkı'na kadar yürüdü.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010267-1.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010268-1.

Kutlamalar kapsamında CHP Tabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Suiçmez, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından kemençe sanatçısı İlknur Yakupoğlu eşliğinde kadınlar korosu konser verdi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından düzenlenen miting ile İstasyon Meydanı'nda kutlandı. CHP ve HDP ile bazı siyasi parti flama ve bayraklarının da bulunduğu miting yaklaşık 4 saat sürdü.

Yerel sanatçıların konser verdiği mitinge katılanlar halay çekerek 1 Mayıs'ı kutladı. Mitingde konuşan 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Kamuran Taş, “Açlık ve yoksulluk sınırının altında alınan ücretlerin, taşeron köleliğin, güvencesizliğin olduğu bir memleket değil, çalışırken ölmediğimiz, insanca yaşayabildiğimiz bir memleket istiyoruz” dedi.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010269-1.

RİZE

Rize'de pandeminin ardından ilk kitlesel 1 Mayıs kutlaması Rize Demokrasi Meydanı'nda gerçekleşti.

Siyasi partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve yurttaşlar Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde toplandı. Toplanmanın ardından kalabalık, Rize Demokrasi Meydanı'na yürüdü.

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010296-1.

Rize Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingde açıklamalarda bulundu. SOL Parti PM Üyesi Alper Taş, burada kalabalığa seslendi.

Açıklamaların ardından Korhan Özyıldız ve Selçuk Balcı konseriyle miting sona erdi.

ADANA

Adana'da 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısı üzerine Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya gelen binlerce kişi Uğur Mumcu Maydanı'na yürüdü.

Kortejin alana davet edilmesinin ardında tertip komitesi adına DİSK Çukurova Bölge Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu bir konuşma yaptı.

Gündoğdu, “Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla, artan borçlarla, salgınla mücadele ederken 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı ülkenin tüm kaynaklarını bir avuç patronu ve ayrıcalıklı zümreyi korumak için seferber etti" dedi.

Tek sesli bir medyanın oluşturulduğuna dikkati çeken Gündoğdu; “üstü örtülmeyen hakikate dair çığlıklar, baskı, şiddet, sansür ile bastırılmaya çalışıldığını" söyledi.

Gezi Davası'nda çıkan karara tepki gösteren Gündoğdu; “Mahkemeler delilere göre değil, talimatlara göre karar alıyor" diye konuştu.

Gündoğdu, konuşmasın şöyle bitirdi: "Biz işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, tüm sömürülenler ve ezilenler olarak bu düzeni değiştirme, insanca bir ülkeyi inşa etme gücümüz var."

yurdun-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-1010297-1.

KOCAELİ

Kocaeli'nde 1 Mayıs farklı noktalarda kutlandı.

İzmit'teki Doğu Kışla Parkı'nda gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasında katılım yoğun oldu.

Yakllaşık 3 bin kişi Doğu Kışla Parkı'ndan Anıt Park'a yürüdü.

Miting alanında binlerce kişi 1 Mayıs'ı halaylarla kutlandı.

Gebze'de ise Trafo Meydanı'nda binlerce kişi yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atıldı. Miting alanında 1 Mayıs coşkuyla kutlandı.