Yüreğinin götürdüğü yere gitmeyenler Piedra Irmağı’nın kıyısında oturup ağlar

Bugün değişik bir gün. Özel bir gün. Çünkü Frank Zappa’nın ölmeden önce kaydettiği son stüdyo albümü öldükten 22 yıl sonra 1 Haziran’da yayınlanmış, ve ben henüz edinemedim.Müthiş merak içindeyim, kimbilir neye benziyor? İlginç, yaratıcı, yeni bir şeyler istediğimde ben seçimimi hep Zappa yönünde kullandım.

Bir kere adam çok eğlenceli ve sahici. Yalan söyleme kapasitesi yok. Söylese ağzına yapışır zaten.

Adam çok çalışkan. Bu çıkan ve henüz dinlemediğim albümü 100. resmi stüdyo albümü. Hayatı stüdyoda yahut konserde geçmiş. 52 yaşında ölmesine rağmen bu kadar üretmiş.

Adam çok yenilikçi. Bir çok şeyi ilk o yapıyor, alışık olmadığımız şeyler söylüyor. Müzik endüstrisinin martavalları-nın ipliğini pazara çıkarıyor.

Zappa’nın ilk albümü Freak Out’u çıkarmasına daha üç yıl varken, 23 ya-şında Steve Allen Show’daki bisiklet şovunu seyretmediyseniz seyretmelisiniz. Basit bir Youtube aramasıyla ulaşırsınız.

Saçsız bıyıksız gencecik Frank Zappa, önünde bisiklet, müzik yapıyor. Cant tellerinin arasında bir yay, deneysel hatta aşırı deneysel bir müzik. S t e v e Allen dalgasını geçiyor. Zappa da daha uzun yıllar sürecek ilginç işlerinin lansmanıyla meşgul. Ben elindeki yayı o bisikletin tekerine sokmuş Zappa’yı gördüğümde hep yeraltı edebiyatının meşhuru İngvar Ambjornsen’in “Toplum bisikletinin tekerine sokulmuş çomak” lafını hatırlarım. Evet. Temel olarak sanırım Zappa’yı tanımlayan şey bu: Müesses nizamın arızası.

Zappa ile rakının ne alakası mı var? Rica ederim. Broadway the Highway ile başlayan, Joe’s Garage ile derinlere inen ve You’re What You Is ile nihayete eren bir rakı sofrası iyi bir rakı sofrasıdır. Deneyin, memnun kalacaksınız.

Neyse. Dediğimiz gibi bugün değişik bir gün. Ben de bugüne göre önerilerde bulunayım dedim. Rakı yasaklardan sonra ama, unutmayın.

GÜNÜN MEZESİ
Acılı ezme iyi gidebilir. Hem acılı hem ezmekten bahsediyor. Günün anlam ve önemine uygun. Bol sarmısaklı. Amma zordur acılı ezme gibi bol aromalı bir mezenin rakı gibi bol aromalı bir içkiye bu kadar yakışmasını anlatmak. Ama yakışır yahu.

GÜNÜN ŞARKISI
Olur Olur Bal Gibi Olur - Asu Maralman. Ne olacaktı? Yıldırım Gürses’ten “Eller” mi?

GÜNÜN KİTABI
Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor - Marshall Berman aslında bugünün değil her günün kitabı.

GÜNÜN FİLMİ
Guguk Kuşu. Hemşire Mildred Ratched’a olan isyanımızı hayata geçirmek için. Hepimiz McMurphy’yiz. Hepimiz kızılderiliyiz. Hepimiz az az deliyiz.

GÜNÜN SÖZÜ
Yüreğinin götürdüğü yere gitmeyenler Piedra Irmağı’nın kıyısında oturup ağ-lar.

GÜNÜN AŞKI
Bonnie ve Clyde. Ünlü ABD’li kanun kaçakları, The Barrow Gang’in ünlü elemanları. 1930’lu yıllarda Amerika’da banka ve dükkânları soymuşlardır. Soydukları banka ve dükkanlara çiçek bı-rakırlarmış. Kapitalizme ateş püsküren halkın gözünde Robin Hood statüsüne yükselerek kahraman olmuşlardır.

GÜNÜN İÇKİSİ
Günün içkisi ayran. Akşamın içkisi rakı.

GÜNÜN OYUNU
Go. Hem çok basit. Hem çok karmaşık.

GÜNÜN SOLCUSU
Gramsci. Üstad, “Eskinin çürüyüp yok olduğu, yeninin ise bir türlü ortaya çı-kamadığı bir değersizleşme, bir çürüme, bir nihilizm dönemi yaşıyoruz” demiş. Pek bir şey değişmemiş.

GÜNÜN HAYVANI
Ağaçkakan. Eşler sırayla kuluçkaya yatıyor. Yuvanın bakımı erkeklerin üzerinde. Ağaçlara zarar veren tırtıl, böcek ve kurtçukları yedikleri için çok faydalı olan bu hayvanlar, ilkbaharda yeşeren ağaçların kabuklarını odun kısımlarına kadar çember şeklinde didiklerler. Parti kursalar yarısı kadın olurdu.

GÜNÜN EŞİTLİĞİ
Kadın erkek eşitliği. Sözde değil özde.

GÜNÜN ORGANI
Beyin

GÜNÜN DANSI
Halay

GÜNÜN ANNE SÖZÜ
Allah zihin açıklığı versin

GÜNÜN DOĞUMLARI:
Büyük ressam Paul Gaugin (1848), sebepsiz asi Dean Martin (1917), Nobelli yazarımız Orhan Pamuk (1952), Tuhaf rock’çı Prince (1958) ve müthiş basketbolcu Mirsad Türkcan (1976)

GÜNÜN MUSİBET DOĞUMLARI:
Adolf Hitler’in babası Alouis Hitler (1837) ve yeşil diktatör Muammer Kaddafi (1942)
Umarım yeni bir haftaya gururla “şerefe” deriz. Hepinizin sağlığına.