Barınma sorununa dikkat çekmek için parklarda sabahlayan üniversiteliler, “Bizler tarikat ve cemaat yurtlarına mahkûm ediliyoruz. Yurt kapasitelerinin artırılmasını ve ev kiralarının denetlenmesini istiyoruz” diyor.

Yurt sayısı artsın kiralar denetlensin

İsmail Arı

Barınamıyoruz Hareketi adı altında bir araya gelen ve parklarda sabahlayan gençler eylemlerini sürdürüyor.

Önceki gün birçok kentte parklarda sabahlayan öğrenciler polis engeliyle karşılaştı. Eskişehir’de 6 öğrenci gözaltına alındı, Ankara ve Kocaeli’nde ise öğrenciler parklardan çıkarıldı.

Eylemlerin bir ayağı da Beşiktaş'taki Sporcular Parkı’nda. Soğuk havaya ve yağmura rağmen toplanarak sabahlayan gençlere destek her geçen gün büyüyor. Yurttaşlar parkta sabahlayan gençlere, yemek, çorba, çay ve battaniye getirerek destek oluyor. Parka gelemeyenler de internet üzerinden parka yemek siparişi vererek gençlere destek oluyor.


Öğrenciler, belediyelerin ve iktidarın ev kiralarını denetlemesi gerektiğini belirterek, yurt sorununa da bir çözüm bulunmasını istiyor. Kentlerde binlerce boş ev olduğunu veya kamuya ait binaların, lojmanların hemen öğrenci yurtlarına dönüştürülebileceğini belirten öğrenciler, evlerde kalan öğrencilere de ekonomik destek sağlanmasını istiyor.

Mimar Sinan Üniversitesi’ni bu yıl kazandığını belirten Kardelen Şahin isimli bir öğrenci, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının kapasitelerini yetersiz olduğunu belirterek, “Fahiş kira fiyatlarında sadece öğrenciler değil halk da rahatsız. Bu ciddi bir problem ve en insancıl hakkımızı arıyoruz. İstanbul’da milyonlarca boş konut var ve bunların değerlendirilmesi gerekiyor. New York’a 56 milyar liraya Türk Evi yapmak yerine yeni yurtlar yapılabilir ve boş evler yurtlara dönüştürülebilirdi. Tarikat ve cemaat yurtlarına mahkum ediliyoruz” dedi.

GÜNDE 4-5 SAATİM YOLDA GEÇECEK

Ailesinin de İstanbul’da yaşadığını ama ailesine ait evin kazandığını üniversiteye çok uzak olduğunu da söyleyen Şahin sözlerini şöyle tamamladı: “Ailemin evinden okuluma gidip gelmek için günde 4-5 saatim yolda geçecek. Kendi okulum yurduna da baktım ama boş yer yoktu ve zaten bu yıl yurt ücretlerine de yüzde yüz zam yaptılar. Okuluma yakın olan Şişli ve Beşiktaş ilçelerinde ev de baktım ama kiraları 4 bin TL civarında.”

yurt-sayisi-artsin-kiralar-denetlensin-924872-1.
İsmail Arı, Barınamayanlar Hareketi’nden Kardelen Şahin ile görüştü.



DESTEK HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

Marmara Üniversitesi’nde okuyan Yunus Karaca da Barınamıyoruz Hareketi’ne olan desteğin her geçen gün büyüdüğünü belirterek, “Bu işi çözebilecek olan kim varsa ona baskı uygulamak için parklarda buluşuyoruz. Her sene okulların açıldığı dönemde bir yurt krizi, bir ev bulamama veya kira krizi oluyordu ama bu pandemiyle beraber daha da derinleşti. Biz de Bu sorunun çözülebilmesi için bir araya geldik. Parklarda yatıyoruz bize ulaşanlara parklarda yatmalarını öneriyoruz. Sadece dört günde bine yakın arkadaş bize ulaştı. Temel taleplerimiz, yurt kapasitelerinin ve bursların arttırılması, öğrenci evlerine destekte bulunulması ve apart ücretlerinin denetlenmesi” ifadelerini kullandı.

TEK AMACIMIZ BARINABİLMEK

Özyeğin Üniversitesi’nde okuyan Aleyna Gençtürk isimli bir öğrenci de “Tek amacımız barınabilmek” diyerek şunları anlattı: “Pandeminin ardından yurt ve ev kiraları çok fazla arttı. Bu artışla beraber aslında birçoğumuz da sokakta kaldık. Yurt kapasitelerinin arttırılmasını istiyoruz. Çünkü, ülke genelinde 8 milyon üniversite öğrencisine karşın sadece 700 bin kişi kapasiteli KYK yurdu var. Kira fiyatları denetlensin istiyoruz. Ev sahipleri bin TL’lik eve 2 bin TL istiyor. Ben vakıf üniversitesinde okuyorum ve okulumdaki özel yurtta 4 kişilik ranzalı odanın fiyatı yıllık 11 bin TL. Tek kişilik oda fiyatı ise yıllık 30 bin TL. Okulumun bulunduğu bölge resmen bir dağ başı. Çevresinde 2+1 evler önceki yıllarda 750 TL civarındaydı ama şimdi aynı evler 3 bin L’ye kiraya veriliyor. İlk günden beri yurttaşlar dayanışmaya geliyorlar. En temel hakkımız barınma ve bunu alana kadar da mücadele edeceğiz.”

***

Yurt sorunu AKP’yi karıştırdı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, öğrencilerin barınma sorununa ilişkin “Algıyla milletimizi kandırmaya çalışıyorlar” derken AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki "Bütün AK Parti’li belediyeler sonuna kadar öğrencilerimize yardımcı olacaklar" dedi. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ise “Yine yalanlar dizisi, yine provokasyon" ifadelerini kullandı.

Yönetemem krizi içerisinde olan AKP iktidarı yurt ve kira zamları konusunda çuvalladı. AKP içerisinde farklı sesler yükselmeye başladı. Bazı AKP’liler öğrencileri hedef gösterip, provokasyonlar suçlarken Özhaseki sorunu kabul ederek ‘seferberlik’ başlattı. İl olarak açıklama yapan Bakan Kasapoğlu, “Kasapoğlu, öğrenci yurtlarının ‘en rekabetçi otel zincirleriyle rekabet eder durumda‘ olduğunu savundu ve “Milletimizi kandırmaya çalışıyorlar” dedi. Kasapoğlu yurt sorununu reddederken AKP Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki, yurt sorununu kabul ederek ‘seferberlik’ başlattıklarını duyurdu.
En son açıklama ise bakan yardımcısı Ersoy’dan geldi. Partisinin ‘seferberlik’ başlattığı yurt sorununa ilişkin öğrencileri suçladı. Ersoy, “İstanbul’da “Barınamıyoruz” eylemlerine katılan 127 kişinin neredeyse tamamının hiçbir barınma sıkıntısı yok” dedi.

***

Abbasağa’da buluşacaklar

Öğrencilerin barınamama sorununa ilişkin SOL Genç forum çağrısı yaptı. Yapılan çağrıda sergi ve forumun 24 Eylül Cuma saat 18.00’de İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Abbasağa Parkı’nda olacağı belirtildi.

SOL Genç yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Üniversitelerin açılacağı açıklandığından beri başta üniversitelerin bulunduğu bölgeler olmak üzere ‘abartılacak bir sorun yok’ denilen birçok şehirde kiralar en az yüzde 50, en fazla yüzde 150 arttı. Diğer yandan KYK yurtlarına da zamlar yapıldı. Tarikatlara, cemaatlere peşkeş çekilen kamu kaynaklarıyla beraber en ucuz yurt olarak tarikat yurtları kaldı. Bu da öğrencileri tarikat yurtlarında kalmaya mahkûm bırakıyor” denildi.

Öte yandan ev ve yurt kiralarına karşı, Sol Genç Genç İzmir’de Alsancak ÖSYM binası önünde bir araya gelerek "Geçinemiyoruz" dedi. Yapılan açıklamada yaşamanın kâr etmekten üstün olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Üniversitelerin büyük bir kısmı yüz yüze eğitime veya hibrit sistemle eğitime başlıyor. Üniversiteler açılırken iktidar, ne gerekli önlemleri alabiliyor ne de öğrencilerin barınma sorununa çözüm olabilecek hamleler yapıyor. AKP iktidarı öğrencileri yandaş vakıflara, gericilere mahkûm etmek istiyor. Yandaşlara para akıtmanın yollarını arıyor" denildi.