MASAK Başkanı Kurt, yurtdışına gönderilmek istenen 100 milyon lira tespit edildiğini, konuya ilişkin inceleme başlatıldığını ve kimsenin gözünün yaşına bakmayacaklarını duyurdu. Sermaye hareketlerinin 1989’dan beri serbest olması ise MASAK’ın işleminin anlamını sorgulattı

Yurt dışına para göndermek suç mu?

EKONOMİ SERVİSİ

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Hayrettin Kurt dikkat çekici bir açıklamayla gündeme oturdu. Kurt, pandemi sürecinde yurt dışına gönderilmek istenen 100 milyon liraya yakın kripto parayı tespit ettiklerini açıkladı. Ancak yurt dışında para göndermenin herhangi yasadışı bir yanı olmaması da tepkileri beraberinde getirdi. Bu paralardan bazılarının Amerikan borsasına göndermeye çalışıldığına dikkat çeken Kurt, “Yüzde 40’a yakını sadece bir şirket grubuna ait. Bu grubun hesaplarına bloke konuldu, inceleme başlatıldı. Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Bunların hepsini ifşa edeceğiz” dedi.

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre pandemi sürecinde yurt dışına para çıkarmaya çalışanlar arasında hem bireysel mevduat sahipleri hem de firmaların olduğunu belirten Kurt, bunları tek tek açıklayacaklarını söyledi.

“Pandemi sürecinde yaklaşık 100 milyonluk kripto para var, yurt dışına gönderilmek istendi” diyen MASAK Başkanı Kurt, bu tutarın yüzde 40’ının bir şirket grubuna ait olduğunu söyleyerek, “Bu şirketin hesaplarına bloke koyuldu, inceleme başlatıldı. “Türkiye’de kripto para borsası ve bankalar üzerinden transfer yapıyor. Bankalarla işbirliğimiz kesintisiz sürüyor. Çok sıkı tutuyoruz, yetkilerimiz var. Yükümlülük denetimi yapacağız. Kripto para konusunda az işlem bildirimi gönderenlere ilişkin. Sistemli denetim elemanları göndereceğiz. Bu konuda ihmali olanlara ağır para cezaları gelecek” diye konuştu.

KANUN NE DİYOR?

Türk Lirası’nı konvertibl hale getiren 1989 tarihli 32 sayılı karar günümüzde de yürürlükte. Karara göre Türkiye sermaye hareketleri bakımından giriş çıkışların serbest olduğu bir ülke. Kararın 4’üncü maddesi şu şekilde;

“Türkiye’de yerleşik kişiler ile dışarıda yerleşik kişilerin, bankalar vasıtasıyla yurt dışına döviz transfer ettirmeleri serbesttir. Bakanlık yurt dışına döviz transferi yapılabilecek diğer kuruluşları belirlemeye yetkilidir.”

KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto para, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal paradır. Bitcoin, Etherium, Ripple gibi para birimleri kripto para olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de de altyapısı bulunan kripto paraların alımı ve satımı serbesttir. O kadar ki kriptopara alım satımı yapılan platform btcturk.com, Yeni Malatyaspor’un isim sponsorudur.