Yurtiçi Kargo’da anayasal haklarını kullanarak sendikalı olan işçilerin yoğun baskıya maruz bırakıldığı, istifaya zorlandığı, uydurma gerekçelerle işten çıkarıldığı iddia ediliyor.

Yurtiçi Kargo’da sendika düşmanlığı

Emek Servisi

Türkiye’nin en büyük kargo şirketlerinden Yurtiçi Kargo’da işçilerin sendikalaşma hakkı engelleniyor. Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’ndan (TÜMTİS) yapılan açıklamaya göre, sendikalı işçiler istifaya zorlanıyor, yoğun baskı ve tehdide maruz bırakılıyor.

Sendika, birçok bölgede onlarca üyesinin işten çıkarıldığını da duyurdu.


GÜNDE 14 SAAT MESAİ

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Yurtiçi Kargo işçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekildi:

“Firma, ‘Aracını al gel, kendi işinin patronu ol’ adını verdiği kuralsız, esnek çalışma ile işçileri sigortasız; kıdem tazminatı, senelik izin, hafta tatili, fazla mesai ücreti gibi haklardan mahrum bırakarak, günde 12-14 saatten az olmayan sömürü koşulları altında çalıştırmak istiyor. Bu uygulama ile işçileri yalnızlaştırıp tek başına, işverenin karşısında güçsüz, güvencesiz, örgütsüz hale getirmeyi amaçlıyorlar.”

Açıklamada, firmanın asıl işi taşerona yaptırırken ‘esnaf kurye’ adı altında hileli yollarla sigortasız ve kayıt dışı işçi çalıştırdığı ileri sürülerek, “Yurtiçi Kargo artık bu kanun dışı yol ve yöntemlerden, hilelerden ve işçilere baskı yapmaktan, işçilerin haklarını çiğnemekten vazgeçmelidir” dendi.

‘SUÇ İŞLİYORSUNUZ’

TÜMTİS, bu kötü çalışma koşullarına karşı sendikalı olan işçilerin yoğun baskıya maruz bırakıldığını ve uydurma gerekçelerle işten çıkarıldığını, bu fiillerin Türk Ceza Kanunu’nun 118’inci maddesinde suç olarak tanımlandığını, bu nedenle firma yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.

Açıklamada, “Tehdit ve baskılarınız hiçbir işe yaramayacak. Zorbalığınıza boyun eğmeyen Yurtiçi Kargo işçileri, insanca yaşanabilir bir ücret, sendikalı, iş güvenceli, toplu sözleşmeli bir düzene kavuşana kadar mücadele edeceğiz. UPS, DHL, Aras Kargo, Ambar ve Araç Muayene İstasyonlarında çalışan binlerce işçi her türlü engeli aşarak nasıl sendikamızda örgütlenmeyi başarmışsa Yurtiçi Kargo işçileri de başaracak” ifadeleri kullanıldı.