Üniversitelerin açılacağının duyurulmasıyla öğrenciler de yurt arayışına başladı. Özel ve vakıf yurtlarında yıllık oda fiyatları 54 bin lirayı geçiyor. Bir yurt yetkilisi ise “Erkek arkadaşa kadar soruyoruz” diyor.

Yurtlar velinin cebini yakacak

Filiz Gazi

Üniversitelerin 13 Eylül’den itibaren açılacağının duyurulmasının ardından öğrencilerin yurt arayışı başladı. Devlet yurtları yetersiz kalınca öğrenci ve veliler özel ya da vakıf yurtlarına yöneldi. Özel ve vakıf yurtlarının fiyatları ise cep yakıyor. Özel ve vakıf yurtlarının yıllık oda fiyatları 16 bin liradan başlayıp 54 bin TL’yi geçiyor.

Önceki yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu ve özel yurtlar geçen yıldan bu yana Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak çalışıyor. 2017-2018’de Yükseköğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurt sayısı 790’a çıktı.


ENSAR: DİNDAR ÖĞRENCİ ARIYORUZ

Kimi özel, vakıf ve devlet yurtlarını veli olarak arıyoruz. Fiyatları sorduktan sonra kimi yurtlar için çeşitli kriterlerin olduğunu öğreniyoruz. İlk olarak İstanbul Üsküdar’da Ensar Vakfı İcadiye Kız Öğrenci Yurdu’nu aradık. ‘Namazda, sohbette iştirak edebilecek öğrencileri’ bulmak için mülakat yaptıklarını öğreniyoruz. 3, 4 ve 6 kişilik odalar olmak üzere yıllık ücretin 17 bin 160 lira olduğu söyleniyor. Konuştuğumuz yetkili, akşam giriş saatinin hafta içi 21.00, hafta sonu 22.00 olduğunu belirtiyor ve şöyle anlatıyor:

“Eğer geç kalırsa velilere anlık mesaj gönderiyoruz. Diyelim ki 5 dakika geç geldi, o bile mesaj atılıyor. Öğrenci bugün yemek yedi, yemedi dahi her şeyi kayıt altına alıyoruz. Veli buna bir şey dese de demese de biz bunu yapmak zorundayız.

Öğrenciyi mülakata çağırıyoruz. Önceliğimiz Marmara İlahiyat’a dereceyle girenler… Çünkü bir Vakıf yurdu olduğumuz için birlik beraberliği sağlamamız için tabii ki daha uyumlu kişiler arıyoruz. Diyelim ki dini gün ve gecelerde sohbetti, namazdı buna iştirak edebilecek öğrenciler olması önemli.”

ERKEK ARKADAŞA KADAR SORUYORUZ

Konuştuğumuz kişiye mülakatın amacını soruyoruz. Şöyle yanıtlıyor:

“Bizim burada amacımız çocuğun kötü alışkanlığı var mı, daha önce yurtta kalmış mı, erkek arkadaşı var mı buna kadar soruyoruz. Yok, hocam okumaya geldim diyen de var… Hemen ayrıl falan demiyoruz. Yurda gelirken beraber gelmesi, çıkışta alması yasak. Bunları konuşuyoruz açıkçası. Normalde biz bunu veliye bile söylemiyoruz.”

AYLIK BİN 850 LİRAYA APART ODASI

sahibinden.com adresinden “Beykoz Kavacık’ta Ultra Lüx Kız Öğrenci Apart” ilanını arıyoruz. Konuştuğumuz kişi “46 ilanımız var, fiyat ne yazıyor” diye soruyor. “Aylık bin 850 olan” diyoruz.

“Başlarında Levent Bey duruyor. Kameramız, alarm sistemimiz var. Levent Bey de ofisinden inceliyor. Giriş çıkış saatlerine karışmıyoruz” diyor.
Bunun üzerine Levent Bey’in kim olduğunu soruyoruz. “Emekli” olduğunu söylüyor. Hangi işten emekli olduğunu öğrenemiyoruz.

KLAS, LÜKS, SUİT HEPSİNİN FİYATI FARKLI

KYK’ye bağlı Abdi İbrahim İlaç firmasına ait Merter’de bulunan “Novu Kız Öğrenci Rezidansı”nı arıyoruz. Görüştüğümüz yetkili, fiyat bilgilendirmesi yapıyor. Klas, lüks ve suit odalar olmak üzere seçeneklerin olduğunu belirtiyor. Buna göre VİP odasının fiyatı 54 bin 700, 4 kişilik oda 23 bin 900 lira.

KYK’ye bağlı Esenyurt’ta bulunan 1453 KYK Kız Öğrenci Yurdu’nu arıyoruz. Geçen yılın fiyatının aylık 390 lira olduğunu, bir defaya mahsus depozitonun 533 lira olduğunu söylüyor. Bu yılın fiyatlarının henüz belirlenmediğini aktarıyor.

Bu sefer Türkiye Diyanet Vakfı’nın İstanbul Bahçelievler’deki yurdunu arıyoruz.

Konuştuğumuz kişi şunları söylüyor: “3 kişilik odalarımız 16 bin 250 lira. 4 kişilik odalarımız 16 bin lira. AlBaraka Turk Bankası aracılığıyla buna taksitlendirme yapılıyor.

Akşam 10’da öğrencinin yurtta olması gerekiyor. Bizde iki tane sistem var. Öğrenci kartla girip çıkıyor. Yurda girişte de öğrenci parmak izi ile giriş çıkış sağlıyor. Öğrenci geç kaldı diyelim, size direk mesaj geliyor.”

OKUDUĞU KİTAPLARI SORUYORUZ

Konuştuğumuz yetkili öğrencileri tanımak için mülakat yapıldığını belirterek şunları anlatıyor:

“Öğrencileri tanımak amaçlı mülakat yapıyoruz. Bizi nerden duydular, Diyanet hakkında bir fikirleri var mı? Yurda geliş amacı nedir? Dünya görüşü nedir? Okuduğu kitaplar falan bu tarz şeyler soruyoruz. Mahalleye girmediği sürece erkek arkadaşı var mı bizi bağlamaz. Çünkü mahalle arasındayız ve adımız da Diyanet olduğu için hoş karşılanmaz işin açıkçası.

Dini eğitim veriliyor. Her yurdumuzda müftülüğün atadığı manevi danışmanlar oluyor. Öğrencinin sıkıntısı olduğunda ona gidebilir. Onun dışında Kuran, İlmihal, Tefsir dersleri oluyor. Mesela tıp öğrencisi olup da hafızlık yapmak isteyen öğrenciler olabiliyor.”

CEMAAT YURTLARINA MECBUR BIRAKILIYORLAR

Boğaziçi Erkek Öğrenci Yurtları Kadıköy Şubesi Müdürü Arzu Kanalıcı, hem İstanbul’da hem Anadolu’da vakıf ve cemaat yurtlarına mecbur kalan öğrenciler olduğuna dikkat çekerek anlatıyor:

“Vakıf ve cemaat yurtları maliyetin altında oda sunuyorlar. Çünkü onların destekçileri var. Öğrencinin maddi durumu uygun değilse mecbur kalıyor bu vakıf ve cemaat yurtlarına. Bir emekli maaşıyla çocuklarını çok iyi üniversitelerde okutan aileler var. Burada özel bir yurtta kalması mümkün değil, KYK yurdu çıkmıyor, devlet destek sağlamıyor. Doğal olarak bu yurtlara başvuruyorlar. Bu yurtların giriş- çıkış saati belli. Akşamları sohbete katılacaksın, namaz kılacaksın, bizim söylediğimiz kitapları okuyacaksın gibi zorunluluklar getiriyorlar.

Kanalıcı, merdiven altı apartların öğrenciler için tehlikeli olduğunu şu ifadelerle aktarıyor:

“Yurt olabilmek için deprem alanı raporu, yangın merdiveni, yangın söndürme sistemlerine bakılır. Bunlar olmadı mı zaten ruhsat alamazsınız. Şikâyet edildiğinde kapatılma olasılıkları çok yüksektir.

2016’da Adana Aladağ’da kız öğrenci yurdunda yangın çıkmış, 11’i öğrenci 12 kişi yaşamını yitirmişti. O dönemde yurt açmak çok kolaydı. Bir binayı kiralıyordunuz, odalarına yatak, ranza koyuyordunuz. Aladağ’dan sonra sistem değiştirildi. Şu an denetimler daha sıkı yapılıyor. Her yurt müdürünün özel barınma müdürlüğü sertifikası alması zorunluluğu ve 4 yıllık üniversite mezunu olması zorunluluğu getirildi.

FETÖ’cü yurtlar kapatıldı. Süleymancı yurtlar devam ediyor şu anda. Yarın öbür gün ne olur, bilinmez. Zorunlu olarak bu yurtlarda kalan öğrenciler sicillerine işlendiği için çok iyi bir üniversiteden mezun olmuş olsa bile bu yurtlarda kaldı diye iş bulamıyor.”

Kanalıcı, son olarak şuna dikkat çekiyor:

“Aileler uzaktan geldiği için internet üzerinden araştırma yapıyor. Geldiklerinde çok büyük bir fiyasko ile karşılaşabiliyorlar. Bazen de lokasyon bilmedikleri için uzak yurtlara kayıt yaptırıyorlar. Sözleşme fes edilemezse, öğrenci mağdur oluyor.”