Türkiye’nin birçok noktasında Newroz kutlamaları yapılıyor. İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de ve yurdun pek çok noktasında bir araya gelen yurttaşlar, ‘barış’ çağrısında bulunuyor.

Yurtta Newroz coşkusu, dillerde 'barış' çağrısı

Newroz kutlamaları, Türkiye’nin pek çok ilinde düzenlenen etkinliklerle gerçekleştiriliyor.

İstanbul’daki kutlamaların adresi Yenikapı Meydanı oldu. Kutlamalar bu yıl “Şimdi kazanma zamanı” (Dem dema serkeftinê ye) sloganıyla yapılıyor.

Newroz kutlamaları için sabahın erken saatlerinde çok sayıda yurttaş alana geldi. Evrensel’in aktardığına göre alana üzerinde Selahattin Demirtaş fotoğrafı ve HDP amblemi bulunan atkı ile girmek isteyen Şinasi Özcan isimli bir yurttaş da polislerce alana sokulmadı. Polisler, söz konusu atkının TCK’nin 215’inci maddesindeki “Suçu ve suçluyu övme suçunu" oluşturduğu iddiasıyla Özcan’ın alana girişine izin vermedi.

Saygı duruşu ile başlayan mitingde Tertip Komitesi Başkanı Atilla Özdoğan komite adına Newroz'u kutladı. Ardından HDP İstanbul İl Eş Başkanları Ferhat Encü ve İlknur Birol birer konuşma yaptı. Encü ve Birol konuşmasında yoğunlaşan baskılara dikkat çekti, “Bu ülke kadını ile genci ile emekçisi ile Türk’ü ile Kürt’ü ile adım adım yeniden kurulacak. Hangi engeli koyarsanız aşıp geleceğiz” dedi. Konuşmaların ardından heyet, barış anneleri ile birlikte Newroz ateşini yaktı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Platformu tarafından hazırlanan ortak metin Tuğçe Özçelik tarafından paylaşıldı. Şenyaşar ailesi ve Deniz Poyraz için adalet talebinin yer aldığı metinde şu vurgular dikkat çekti:

“EMPERYALİZMİN EN KANLI ELBİSESİ ÜLKEMİZİN ÜZERİNDE DOLAŞMAKTADIR”

“Emperyalizm ve faşizm en kanlı elbisesiyle ülkemizin ve bölgemizin üzerinde dolaşmaktadır. 30 yıl önce güneyimizden başlattıkları; Irak, Suriye, Yemen, Libya’ya yayarak sürdürdükleri savaşın bugün de Ukrayna’dan başlattılar. Bizler, bölge ve dünya halklarına sömürü, zulüm, ölüm ve göçlerden başka bir şey getirmeyen bu emperyalist sömürgecilik ve hegemonya savaşlarını ve işgalleri reddediyoruz.

Newroz ezilen halkların özlemini duyduğu barışı, kardeşliği, eşitliği kazanmanın mücadelesidir. Savaşa karşı barış, AKP-MHP faşizmine karşı özgürlük, yoksullaştırmaya karşı iş ve ekmek için mücadeleye çağırıyoruz. Şimdi omuz omuza mücadele zamanı, şimdi kazanma zamanı...”

İZMİR’DE GÜNDOĞDU MEYDANI’NDA TOPLANILDI

Newroz, İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen mitingle kutlandı. Bu sene Newroz ateşini, faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz yaktı.

yurtta-newroz-coskusu-dillerde-baris-cagrisi-993744-1.

Kutlamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve çok sayıda yurttaş katıldı.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni yaptığı konuşmada, “Newroz alanları, işçilerin, emekçilerin, özgürlük isteyenlerin alanlarıdır. Faşizme karşı mücadelenin meydanıdır buralar. Newroz kutlu olsun. Newroz direniş ve özgürlüktür. Biz bugün HDP olarak, demokrasi güçleri olarak tüm özgürlük taleplerini meydanlarda buluşturuyoruz. Bizi susturmaya çalışanlar bu meydanlara, 8 Mart meydanlarına, 1 Mayıs meydanlarına baksınlar. Bu meydanlarda özgürlüğü, kararlığı, cesareti görecekler, bu onlara dert olsun” dedi.