2019 Onur Haftası’ndan bu yana iktidarın, kurumlarının ve medyasının sürekli olarak pompaladığı nefret söylemlerinden bazılarını derledik

Yurttan homofobik haberler

TAN SU / NAZLI KEMALOĞLU

Aşağıda, 2019 Onur Haftası’ndan bu yana iktidarın, kurumlarının ve medyasının sürekli olarak pompaladığı nefret söylemlerinden bazılarını derledik. Homofobi ve nefretle beslenen iktidar ve yandaş basın, eşcinsel mücadelenin günden güne güçlenmesini korkuyla bastırmak için elinden geleni ardına koymasa da biz ne onurumuzdan ne de cesaretimizden vazgeçmiş değiliz.

Türkiye, uzun yıllardır süregelen LGBTİ+ mücadelesinin en güçlü zamanlarını yaşıyor. Eşit ve özgür bir yaşam için mücadelemiz direnç ile sürüyor ve sürecek. Tarihin her sayfasında mücadelemizin en onurlu izleri baş gösteriyor.

‘Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek’ mücadelemiz devam edecek ve gökkuşağının her bir rengi ile karalanmış ve korkuyla titreyen hayatlara renklerimizi sürmekten çekinmeyeceğiz.

Onur haftamız kutlu olsun!

>> Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ramazan ayında verdiği hutbede LGBTİ+’ları salgın hastalıkların sorumlusu tuttu. Sözleri çokça eleştiri alan Erbaş, iktidar yetkilileri tarafından açıkça desteklendi.

>> Netflix’de yayınlanmaya başlanacak olan Aşk 101 dizisinde eşcinsel karakter olduğu iddialarının ve Yeni Akit gazetesinin hedef göstermesi üzerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin "Uyardık, gözümüz üzerlerinde” açıklaması yaptı.

>> Almanya’da çalışan doktor Metin Çakır, Twitter’dan eşcinsellik ve transseksüelliğin hastalık olduğunu iddia etmişti. Çok tepki alan bu anti bilimsel ve fobik açıklamaları sonucu işine son verildi.

>> CHP Küçükçekmece Meclis Üyesi Ekrem Kaya, LGBTİ+’ların hasta olduğunu ve ıslah edilmeleri gerektiğini söyledi.

>> KaosGL’de yayınlanan habere göre, Han ve iki arkadaşı Beylikdüzü’nde bir grup erkek tarafından taciz ve şişeyle saldırıya maruz bırakıldı.

>> AKP İzmir Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, “LGBTİ’ler de bizim kardeşimiz. Ancak toplumdaki bu tip gruplar aile yapısına çok ciddi zararlar veriyor. Biz buna karşıyız” dedi.

>> Koronavirüs sebebiyle evde kalmak zorunda olan çocuklar, İngiltere’de başlayan gökkuşağı çizip cama asma akımına katılınca milli eğitim müdürlükleri “Bu bir LGBTİ+ projesidir” söylemi ve engelleme talimatı ile algı yaratmaya çalıştı.

>> İstanbul Sözleşmesi yine hedefte: “Batı toplumunda cinsel sapkınlık LGBTİ+’ların varlığı olgusundan hareketle 'aile' kavramını çok önceden tanımlamaktadır”

>> Sadık Küçükhemek: “Çünkü kadını koruma maskesi adı altında HIV virüsüne sebep olan homoseksüel gibi fıtrata aykırı ilişkileri bu yıkıcı sözleşmeyle meşrulaştırmış oluyorsunuz”

>> 23 Mayıs tarihinde Yeni Akit , İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Eşcinsellerin özgürlüklerini koruma sorumluluğumuz var” sözlerinden sonra nefret söylemi üretmeye devam etti: “Ekrem’in LGBTİ sevdası”

>> Mustafa Uçurum: “LGBT diyerek, rengarenk boyalara bürünerek kendilerini sevimli göstermeye çalışanlar en hafif söylemle sapıklıklarının ardına düşerek haktan, hukuktan bahsediyor.”

>> Okur Gazetesi: “Son günlerde LGBT'nin ulusal medyada yer alması ve aynı zamanda kendilerine destek verilmesi nedeni ile İnegöl'deki LGBT'liler de ahlaksızlıklarını cesurca sosyal medyada sergilemeye başladı.”

>> Taha Emre Özdemir: “Azgın azınlığın asıl hedefi Kuran.”

>> Türkiye Aile Platformu: “Eşcinselliğin sadece insan sağlığı açısından değil, toplum sağlığı üzerinde oluşturduğu hasarların da bilinciyle…”

>> Atilla Akbai: “Eşcinsellik tarih boyunca ahlaksızlık, suç ve günah kabul edildi” diyor. Ayol hem yalan hem nefret!

>> Egemen Alatlı eşcinselliği kriminalize ediyor: “Zina, fuhuş ve homoseksüelliğin arkasında duranlar en az onlar kadar hasta ve suçludur.”

LGBTİ+'LAR 2019'U HAK İHLALLERİYLE GEÇİRDİ

Kaos GL Derneği’nin yayımladığı LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2019 Raporu’nda kişi özgürlüğü ve güvenliği alanındaki ihlal sayısında yoğun artış gözlemlendi. Raporda, işkence ve kötü muamele vakalarında artış yaşandığı belirtilirken geçen yıl yaşanan olay sayılarının bir kısmı şöyle oldu:

>> Nefret cinayeti: 5
>> Nefret suçu: 13
>> Nefret söylemi: 6
>> İşkence ve kötü muamele yasağı ihlali: 10
>> Kişi özgürlüğü ve güvenliğinin ihlali: 34

Öte yandan Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), LGBTİ+’lara ilişkin 24 Haziran’da yayımladığı üç aylık Covid-19 pandemi raporunda ise aile içi şiddete dikkat çekti.

Özellikle salgının ilk 45 gününde Danışma Hattı’na toplam 214 başvuru geldiği belirtilen raporda, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları hedef alan açıklamasına değinildi. Açıklamayı takip eden 45 günde ise 244 başvuru geldi.

Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık ve şiddet konulu başvurular, yüzde 100 arttı. Raporda dikkat çeken noktalardan biri de geçen yıla oranla pandemide Danışma Hattı’na gelen başvuruların yüzde 85,7 oranında artması oldu.