Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin tartışmalar sürerken, yurttaşın sistemden duydukları rahatsızlık dikkat çekiyor. Avrasya Araştırma’nın yayımladığı son verilere göre “Cumhurbaşkanlığı sisteminden memnun kalan” yurttaşların oranı yüzde 24’te kaldı

Yurttaş başkanlık sisteminden rahatsız

‘Tek adam’a geniş yetkilerin tanındığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin tartışmalar sürerken, yurttaşların sistemden duydukları rahatsızlık anketlere yansıyor. Avrasya Araştırma’nın yayımladığı son verilere göre “Cumhurbaşkanlığı sisteminden memnun kaldınız mı?” sorusuna “Evet çok memnunum” yanıtını veren yurttaşların oranı yalnızca yüzde 24,1’de kaldı. Yurttaşların 66,7’si “Hayır, hiç memnun değilim” cevabını verirken kararsızların oranı ise 9,2 olarak belirlendi.

OLUMSUZ DİYENLER YÜZDE 60

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz’ın açıkladığı, ‘Cumhurbaşkanlığı Seçimi Araştırması’nda yurttaşlara, “Başkanlık referandumundan bu yana Türkiye ne yönde değişti” sorusu da soruldu. Soruya “Olumlu yönde değişti” cevabını verenlerin oranı 23,5’te kalırken ankete katılan yurttaşların 60,1’i “Olumsuz yönde değişti” cevabını verdi. “Değişmedi” diyenlerin oranı 16,4 oldu.

İMAMOĞLU, ERDOĞAN’IN ÖNÜNDE

'İlk turda sadece Recep Tayyip Erdoğan ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yarışıyor olsa hangisine oy verirsiniz?' sorusuna katılımcıların yüzde 45,5’i 'İmamoğlu' yanıtını verdi. Erdoğan'a oy vereceğini açıklayanlar ise 40,4'te kaldı. Özkiraz açıklamasında, “Erdoğan’a oy vermeyeceklerini söyleyenlerin oranını bir önceki seçimde olduğu gibi MHP’lilerin bir kısmının Erdoğan’a yine oy vermeyeceğini doğruluyor” ifadelerini kullandı.

Olası Cumhurbaşkanlığı seçiminde “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tekrar aday olsa oy verir misiniz?” sorusuna “Diğer adaylara bağlı” yanıtını verenler arasında geçtiğimiz seçimde oy kullanmamış olanların oranı 14,1 olarak açıklandı. “Diğer adaylara bağlı” yanıtını verenlerin son cumhurbaşkanlığı seçimindeki tercihleri ise şöyle: Recep Tayyip Erdoğan: 43,2, Muharrem İnce 29,7, Selahattin Demirtaş: 6,5, Meral Akşener 6, Temel Karamollaoğlu 0,5.