Bilim insanlarının grip aşısı uyarıları sürerken yurttaş aşı olabilmek için önlemini şimdiden ‘sıraya girmekte’ buldu. Onur Eczanesi’nde iki haftada 20 kişi isim yazdırdı, Özcan Eczanesi’nde ise bir haftada 32 kişi sıraya girdi.

Yurttaş grip aşısı için sırada

Meral DANYILDIZ

Sonbahar geldi, grip kapıya dayandı. Uzmanlar gripten korunmak için aşı olunması gerektiği konusunda uyarılarını sürdürürken yurttaş, eczanelerde bulunmayan grip aşısı için şimdiden sıraya girdi.

Şişli’de bulunan Onur Eczanesi’nde iki haftada 20 kişi aşı için ismini yazdırdı. Özcan Eczanesi’nde ise yine bir haftada 32 kişi sıraya girerek aşı olmak istedi. Öte yandan eczacılara göre astım, kalp ve migren gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların stok problemi hâlâ çözülmedi. Bunlara bir de pandemi döneminde daha da ihtiyaç duyulan vitaminler eklendi.

ARAMAYA BAŞLAYACAĞIZ

Eczacı Onur Uran, 2 haftada 20 kişinin grip aşısı için sıraya girdiğini söyledi: “Eczanemizde zatürre ve grip aşıları için birer liste yaptık, insanlar artık isim yazdırıyorlar, aşılar geldiklerinde insanları aramaya başlayacağız. Bunu birçok eczane yapıyor. İnsanlar artık öğrenmiş.” Vitaminlerde hâlâ yeterli stokla çalışamadıklarını kaydeden Uran, “Normalde kış alımlarımızı bu aylarda yapmaya başlarız. Ama şu an firmalarda ürün yok. En çok kullanılan vitaminler de bulunmuyor. Firmayla konuştuğumuzda eylül, ekim gibi geleceklerini söylüyorlar ama kısıtlı sayıda dağıtılacak her eczaneye” ifadelerini kullandı.

Özcan Eczanesi’nde çalışan Murat Kekeç ise, eczanelere gelen ilaçların yetmediğini belirtti. Kekeç, “Birçok firma artık çok önemli ilaçları getirtemiyor. Kalp ilaçları, astım ilaçları, göz ilaçları bunların içerisinde. İki senedir herhangi bir değişiklik olmadı. Yerine gelen ilaçlar da yetişmiyor” dedi.

32 KİŞİ İSİM YAZDIRDI

Kekeç, sözlerini şöyle noktaladı: “Hastaların telefonunu alıyoruz. Geldiği zaman sıraya alacağız, aşıları vereceğiz. Ama yine ciddi bir sıkıntı yaşanacağını düşünüyorum. Çünkü çok talep var, muhtemelen yine az gelecektir. Bir haftada şu anda 32 kişi oldu.”

Anadolu Eczacıları Başkanı Onur Tokel de, her gün farklı bir ilacın piyasada bulunmadığına dair bilgileri kendisinin de duyduğunu söyledi: “Grip aşısı için erken ama Covid-19’dan dolayı bir an önce grip aşısı yaptırma telaşı var. Talep bu sene daha erken başladı.”