Hakkını yargı önünde alamayacağını düşünen yurttaşlar Saray’a başvuruyor. 2020’de CİMER’e yapılan başvuru bir önceki yıla kıyasla yüzde 90 oranında arttı. Devlet kurumlarındakilerin talimat almadan iş yapmadıklarını vurgulayan CHP’li Antmen, yurttaşın CİMER’de de çözüm bulamadığını belirtti.

Yurttaş hakkını soracak yer arıyor


Yaren Çolak

Türkiye’de ekonomiden sağlığa, eğitimden medyaya hemen her alanda çöküş yaşanırken kurumlara güven giderek azalıyor. Hakkını yargı önünde aramaktan vazgeçen yurttaşlar Saray’a başvuruyor.

2020’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurularda, bir önceki yıla kıyasla yüzde 90 artış yaşandı. Merkeze bir yılda tam 6 milyona yakın başvuru gerçekleşti.

Fahrettin Altun’a göre bu durum gurur kaynağı

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye Polis Radyosu’nda İpek Açar’ın hazırlayıp sunduğu “Can Cana” programına konuk oldu. CİMER’in katılımcı demokrasinin en güzel örneklerinden biri olduğunu savunan Altun, “Bu konuda çok iddialıyız. CİMER’i devlet-vatandaş ilişkilerine olan katkısı nedeniyle dünya iletişim tarihinde devrim olarak nitelendirilecek bir yapı olarak değerlendiriyorum” diye konuştu. CİMER’de çok güçlü bir etkileşim olduğunu söyleyen Altun, 2020’de CİMER’e bir önceki yıla kıyasla yüzde 90 düzeyinde artışla 6 milyona yakın başvuru yapıldığı bilgisini verdi.


Tek adam yönetimi hak aramaya itiyor

CİMER’e şikayetlerin artmasını BirGün’e değerlendiren CHP’nin hukukçu milletvekillerinden Alpay Antemen, “Bu kadar çok başvuru yapılmasının sebebi, vatandaş işini yargıya götürerek çözemiyor vatandaş yargıya gitmek yerine CİMER’de işinin çözülebileceğine inanıyor. Ancak ne yargı ne de CİMER çözmüyor” dedi. Ekonomik sıkıntıların arttığını ancak liyakatsız yöneticiler nedeniyle vatandaşın derdinin çözülmediğini vurgulayan Antmen sözlerini şöyle sürdürdü: “Adliyeye güven azaldı. Bunun birinci nedeni davalar bitmiyor. İkincisi de liyakatsız yöneticiler, ama CİMER’den de hayır yok. Türk idari sisteminde tek adama bağlanma nedeniyle bir ilçedeki ilçe müdürü kültür vs ilçedeki yerel idarecilerle devlet görevlileri dahi saraydan emir ve talimat almadan hiçbir işi doğru düzgün yapmıyorlar. Devletin tüm kademelerinde AKP’li olmak şartı olduğu için vatandaşların işi çözülmüyor. Devlet yönetimindeki acizlik ve tek adam rejimi insanları hak aramaya itiyor.”