Partisinin “Kadın Muhtarlarımızı Dinliyoruz" etkinliğinde konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, hükümetin Kanal İstanbul konusundaki ısrarını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Kanal İstanbul’u hangi parayla yapacaksın? İşsize iş buldun mu? İnsanların karnı aç" dedi

‘Yurttaş işsiz, hükümet kanal açma derdinde’

POLİTİKA SERVİSİ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nın düzenlediği “Kadın Muhtarlarımızı Dinliyoruz” programında İstanbul'un kadın muhtarları ile bir araya geldi. Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

Libya tezkeresinden, Kanal İstanbul’a, ekonomiden, yerel yönetimlere birçok konuya değinen Kılıçdaroğlu “Kanal İstanbul yapacakmış hangi parayla. İnsanların karnı aç” dedi. İstanbul Üniversitesi’nde öğrenci yemeklerine zamlarına ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu “İstanbul Tasarruf yapacaksan Saray’ında yap. Üniversite öğrencisinin yemeğinden yapma” ifadelerini kullandı.

Hükümetin dış politikasını Prag Büyükelçisi olarak atanan Egemen Bağış üzerinden eleştiren Kılıçdaroğlu “Çikolata kutusunda rüşvet alan birini büyük elçi yaparsanız, o ülkenin vatandaşı size nasıl bakacak? Türkiye'nin itibarı ne olacak? Ben buna itiraz ediyorum” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

Libya tezkeresi

Amerika ve Rusya oraya yerleşmedi mi? Taşeronluğunu bize yaptırdılar. O ateşi kendileri tutmadılar, ateşi tutacak maşa buldular. Suriye'deki maşa da Türkiye'dir. Şimdi çocuklarımızı Libya'ya gönderiyorlar!”

Neden Libya’ya gidiyoruz? Fizan Libya’daki bir çöldür. Bizim askerlerimizin orada ne işi var? Evet orada bir sorun var, bu sorun çözülmeli.
BM’ye gidersin, Barış Gücü’nü buraya gönder dersin. Çikolata kutusunda rüşvet alan birini büyükelçi yaparsanız, o ülkenin vatandaşı size nasıl bakacak? Türkiye’nin itibarı ne olacak? Ben buna itiraz ediyorum.

Ekonomi

Sosyal adaletten cinsiyet eşitliğinden söz ediyoruz. Ne demek sosyal adalet? Fakirin yanında olan devlet demektir. Türkçesi budur. Komşusu açken karnı tok yatmayan demektir. Bir toplumda huzur sağlamanın yolu sosyal devletten geçer.

Devlet vergiyi alır yatırım için, sosyal devlet için. Bunların belirli programı vardır. Bütün dünya böyle yapar. Biz artık bunu kaybettik. 'Yatırımları nerelere yapalım?', 'hangi bölgeye yapalım' bunu devlette bürokratlar yapar. Yani işi ehline teslim etmektir. İnancımız da bunu zorunlu kılıyor. Ama devlette liyakat kalmadı.

8 milyonun üstünde 673 lira alan kişi var. Bu parayla nasıl geçinilir? 2 bin liranın altında maaş alan 6 milyon 513 kişi var.

Konya’da kocası askerde olan bir kadının çocuğu evin camı kırık diye soğuktan dondu. Ben bunu unutmadım. 21. yy Türkiye'sinden bahsediyorum.

Açlıktan ölen Kübra bebeği de unutmadım.

Üretmeyen bir ülke büyüyemez. Dışarında saman getiriyoruz ya. Mercimeği yok ettik. Dışarıdan getiriyoruz. Ne için?

'Her üniversite mezunu çalışmak zorunda değil' diyor. Hayır her üniversite mezunu dâhil herkesin çalışma hakkı vardır. Birilerine iş bulacaksın, birileri sürünecek. Olmaz.

Muhtarlık

Kadın muhtarların sayısının artması lazım. Kadın siyasette ne kadar ağırlıklı olursa siyasetin dili o kadar güzelleşir.
Muhtarlık kanunu neden yok? Sizden isteğim, önünüze hangi partiden kim gelirse ilk şunu söyleyin: Neden bizim kanunumuzu çıkartmıyorsunuz?

***

İBB’de kadınlara pozitif ayrımcılık

Programda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kadınların muhtar adayı olarak çok görmediklerini ve bunu değiştirmek istediklerini belirtti.

İBB’de eşit temsili sağlamaya çalıştıklarını belirten İmamoğlu “Kadın muhtarların ağırlanması fikri çok değerli. Demokrasi, yerel demokrasi olmadan bir şehre huzurun gelmesi mümkün değil. İBB'de de kadın temsili konusunda ciddi adımlar atıyoruz. Son 6 ayda yüzde 35 civarında kadın çalışan tercihinde bulunduk. İBB tarihinde ilk kez genel sekreter yardımcısını kadın atamışız. Bu beni çok üzdü” diye konuştu.

İmamoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü “Kıymetli muhtarlarım belediye muhtarlık ilişkisini güçlendireceğiz. Kadınlar muhtarlarla iş birliği yapıp o sorunların çözüme kavuşmasına kadar takipçi olan, yerel demokrasinin güçlendiğini hissediyorum. Belediyenin bir çalışanının oturtarak muhtarlarımızın rahatlamasını sağlamıştık ilçemizde. Bunu inşallah bu pozitif ayrımcığı muhtarlarımızı sağlamak istiyoruz.

cukurda-defineci-avi-540867-1.