Kurdaki artış binlerce yurttaşı sokaklara döktü. Hükümeti istifaya çağıran halk, “Zam, zulüm, işkence işte AKP” dedi. Meydanlarda buluşan emekçiler ise “Gelin şalteri indirelim, genel greve çıkalım” çağrısı yaptı.

Yurttaş isyan etti

HABER MERKEZİ

Döviz kurundaki tırmanış alım gücünü zayıflatırken asgari ücreti eritti. Temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan milyonlar, kara kış ile karşı karşıya. Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren her kesimden yurttaş, İstanbul Ankara ve İzmir başta olmak üzere ülkenin pek çok noktasında sokaklara çıkarak hükümeti istifaya çağırdı. Polisin yer yer müdahale ettiği eylemler üçüncü gününe girerken onlarca kişi gözaltına alındı. ‘Geçinemiyoruz’ diyen emek örgütleri de meydanlarda, fabrikalarda eylemler düzenledi. Örgütlü oldukları tüm illerde alanlara çıkan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) “Üretimden gelen gücün kullanımı da dahil halkı, demokratik her türlü yöntemle ortak mücadeleye çağırıyoruz” dedi.


Artık yeter! Geçinemiyoruz

DİSK’in dün İzmir, Kocaeli, Antalya, Adana, Hatay, Mersin, Şırnak gibi pek çok kent merkezinde düzenlediği buluşmalara çok sayıda işçi katıldı. DİSK Ege Bölge Temsilciği ve bağlı sendikaların İzmir Şubeleri “Artık yeter, geçinemiyoruz” diyerek Basmane Meydanı Kültürpark Dokuz Eylül kapısı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi Genel-İş Sendikası binası önünde toplanan şube yöneticileri ve işçiler, “İşçi memur el ele genel greve”, “Hükümet istifa” sloganları eşliğinde açıklamanın yapıldığı alana yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık genel grev çağrısı yapan işçiler, “Şalter inecek bu iş bitecek”, “Zam zulüm işkence iste AKP”, “Hükümet istifa” sloganları attı. DİSK üyesi işçiler, “Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza artık yeter” pankartı açtı.

Emekçiler için kara kış olacak

Açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı, “Bu kış eğer mücadele etmezsek işçiler, emekçiler, yoksullar için kara kış olacak ama mücadele edersek iktidarın kara kışı olacak demiştik. Artık yeter geçinmek istiyoruz, biz çalışıyoruz biz üretiyoruz ama geçinemiyoruz. Borçla yaşamaya çalışıyoruz, patronlardan daha çok vergi veriyoruz" dedi. Ekmekten benzine zamlara değinen Sarı, "genel grev" sloganı her gün sokakta atmaya devam edeceklerini söyledi. Üretimden gelen gücün kullanımı da dahil olmak üzere demokratik her türlü yöntemle direneceğiz" diyen Sarı sözlerini şöyle tamamladı:

“Buradan Türk-İş’e, Hak-İş’e üye işçilere, emekçilere sesleniyoruz, sadece DİSK’li üyelerin paraları pul olmuyor, sadece DİSK’li üyeler yoksullaşmıyor. Bu ülkede emekçiler yoksullaşıyor. Gelin şalteri indirelim, genel greve çıkalım, bu işe artık dur diyelim.”

***

Eylemler devam edecek

DİSK’in dün başlayan eylemleri İstanbul, Ankara ve Gebze gibi merkezlerde bugün de devam edecek. İstanbul’da saat 12:30’da Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleşecek eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu da katılacak. Aynı saatte Ankara’da bulunan Ulus Meydanı’nda bir araya gelecek olan DİSK üyeleri talepleri taleplerini sıralayacak. Gebze buluşması ise kent meydanında Saat 17:30’da gerçekleşecek.

***

Çok sayıda yurttaşa gözaltı

İstanbul’un pek çok noktasında sokağa çıkan yurttaşlara polis müdahale etti. Kadıköy, Şişli, Eyüpsultan, Bakırköy ve Beylikdüzü’nde yapılan eylemlerde 70 kişi gözaltına alındı. Avcılar ve Bakırköy ilçelerinde polis, kaymakamlıklar tarafından 1 aylık eylem yasağı kararı alındığını bildirdi. İzmir’deki protestoların ilk adresi ise Alsancak oldu. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen SOL Partililer, “Hükümet İstifa” yazılı pankart açtı, “Zam Zulüm İşkence İşte AKP” sloganları attı. Diyarbakır Demokrasi Platformu bileşenleri de Dağkapı Meydanı’na bir araya gelerek döviz kurundaki artışı protesto eden “Geçinemiyoruz” başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Başkent Ankara’da da “Geçinemiyoruz” diyenler sokaktaydı. Mamak’taki Mutlu Mahallesi’nde “Geçinemiyoruz” yazan pankartla sokağa çıkanlar “Hükümet istifa” sloganlarıyla yürüdü. Sokağa çıkanlara polis müdahale etti, 6 kişi gözaltına alındı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencileri de “Geçinemiyoruz” dedi. Çanakkale’de Mümtaz Pirinççiler Meydanı’nda sokağa çıkanlara polis müdahale etti. 13 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

***

Davamız ekmek davası

Bakırköy Belediyesi önünde çadır kurarak 32 gündür grevlerini sürdüren Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) belediye binasının önünde bir süre bekledikten sonra Bakırköy Özgürlük Meydanı’na geldi. "Bakırköy işçisi yalnız değildir" yazılı pankart taşıyan katılımcılar, "Davamız ekmek davasıdır", “Zafer direnen emekçinin olacak” şeklinde slogan attı. Belediye-İş Sendikası genel merkez yöneticisi Bayram Özkan, sendika üyelerinin farklı illerden greve gelmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi. Kadın eylemcilere ayrıca teşekkür eden Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşma sağlanana kadar greve devam edeceklerini belirterek, işçilerin 32 gündür burada mücadele verdiğini, istediklerinin sadece iş güvencesi olduğunu ancak seslerini bir türlü belediye başkanına duyuramadıklarını söyledi.