HES’lere karşı ineğini satarak mücadele eden 71 yaşındaki Kazım Delal, uğradığı saldırıda yaralandı

Yurttaş Kazım'a yol üstü saldırı

ÖMER ŞAN - RİZE

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bir yanda maden ve HES çalışmaları ve bir yanda da taşocaklarına ve Yeşil Yol projesine karşı verilen mücadelede kan aktı. Köyündeki HES projesine karşı ahırındaki ineğini satıp, banka kredisi kullanan ve kamuoyunda Yurttaş Kazım olarak bilinen 71 Yaşındaki Kazım Delal, köyünde taşocağı yapmak isteyen şirketin yetkilileri tarafından saldırıya uğradı.

Salarha Vadisinin en üst kesiminde yer alan Küçükçayır Köyünden (Andon) yaylaya çıkan Kazım Delal, yolda uğradığı oraklı saldırı sonrası omzundan ve kolundan yaralandı. Yurttaş Kazım’a ilk müdahaleyi yanındaki torunu Yasin Delal yaparken, Küçükçayır köylüleri ve akrabaları da olayı duyar duymaz, yayla yolundaki Kazım Delal’in yardımına koştular. Kazım Delal, daha sonra RTEÜ Eğitim Araştırma Hastanesine götürülerek, ilk müdahalesi ve sağlık kontrolleri yapıldı. İlk belirlemeye göre Delal’in omzunda ve bileğinde kesikler oluştu ve dikiş atıldı. Köylerinde taşocağı tesisi kurmak isteyen şirketin sahibi tarafından daha önce de telefonla tehdit edildiğini, hakkında suç duyurusunda bulunarak dava açtığını anlatan Delal, “Bizim Andon’dan başka yaşayacak yerimiz yurdumuz yok. Yeter artık, yakamızı bıraksınlar” şeklinde konuştu.

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu üyelerinin de destek vererek yanında yer aldığı Yurttaş Kazım’ı arayan ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş da geçmiş olsun dileklerini iletti.

DEKAP adına yapılan açıklamada, Yurttaş Kazım’a yapılan saldırının, doğal yaşam alanlarına karşı yapılan vahşi saldırıların son noktası olduğu vurgulandı.