Saray’ın gündemiyle yurttaşın gündemi arasındaki uçurum her geçen gün büyüyor. MetroPOLL Araştırma’nın anketine göre toplumun 25’i temel ihtiyaçlarını bile karşılayamazken, halk AKP-MHP ittifakının politikalarına onay vermiyor.

Yurttaş Saray’a onay vermiyor

POLİTİKA SERVİSİ

Yoksulluk ve pandemiyle boğuşan milyonlar, acil taleplerine sırt çeviren Saray’ın politikalarını onaylamıyor. Kamuoyu yoklamaları, iç politikadan dış politikaya yurttaşların gündemiyle iktidarın gündemi arasında uçurumun derinleştiğini ortaya koyuyor.

MetroPOLL Araştırma’nın halkın gündemindeki konulardan seçtiği “Türkiye’nin Nabzı Nisan 2021: Ayın 5 Rakamı Raporu” AKP-MHP ittifakının hiçbir başlıkta halkın rızasını alamadığını gösteriyor.

1. Temel ihtiyaçlar karşılanamıyor: Pandemiyle birlikte yoksulluk ülkenin en yakıcı sorunu haline gelirken tam k apanmada halka hiçbir destek paketi açıklanmadı. Milyonların yoksulluğu patates dağıtımındaki izdihamlara yansıdı. Araştırmaya göre yurttaşların yüzde 26.6’sı temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Yüzde 53.6 ise ancak temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Tüm ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabildiğini söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 17’de kaldı.

2. Lebaleb kongreler tepki çekti: Esnaf salgın yasakları nedeniyle aylarca kepenk açamazken, pandemi kurallarını hiçe sayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin lebaleb kongreleriyle övündü. Halkın duruma tepkisi araştırmaya yansıdı. Buna göre toplumun yüzde 79’1’i pandemi döneminde kongre ve toplantı yapılmasına karşı çıkıyor. Doğru bulduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 14’te kaldı.

3. Kayıp rezervler kampanyasına destek: 128 milyar dolar nerede? Sorusuna yanıt veremeyen Saray yönetimi, parti binalarına asılan rezervlerin akıbetine yönelik pankartlara saldırıyor. Hiçbir gerekçe uyduramayan hükümet işi pandemiyi gerekçe gösterecek kadar ileriye götürdü. Halkın yüzde 45,4’ü muhalefetin kayıp rezevler konusundaki kampanyasını olumlu buluyor. Toplumun sadece yüzde 26’sı olumsuz bulduğunu belirtiyor.

4. Suriye politikasına onay yok: Onuncu yılına giren Suriye’deki savaşın Türkiye’yi de olumsuz etkiledi. “Şam’da Cuma namazı kılacağız” diyen hükümet savaşın aktif taraflarından biri oldu. Üç buçuk milyon sığınmacı Türkiye’ye geldi. “Suriye yönetiminin başında bulunan Esad’la ilişkilerini normalleştirmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların %46’sı evet derken, yüzde 36 bunu istemediğini ifade ediyor.

5. Taban hızla eriyor: Tüm bu politikalar AKP-MHP tabanında yaşanan erimeyi de beraberinde getiriyor. Yurttaşlara yöneltilen Cumhur İttifakı’na mı Millet İttifakı’na mı yakınsınız? Sorusuna iki ittifaktan birine yakın olmadığı halde, birini tercih edeceğini belirtenlerle birlikte katılımcıların yüzde 46.1’i Millet İttifakı’nı, yüzde 39.4’ü Cumhur İttifakı diyor.

***

Her ayın 1’inde otomatik zam

BOTAŞ, doğalgazda konut ve sanayi tarifelerine yüzde 1, elektrik üretim amaçlı santralların tarifesine ise yüzde 12 zam yaptı. Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, bin metreküp doğal gaz için bin 315 lira 50 kuruş, sanayi abonelerine uyguladığı fiyat ise bin 471 lira 41 kuruş olarak belirlendi.

Elektrik üretim amaçlı santralların tarifesinde ise bin metreküp doğal gaz için uygulanan fiyat yüzde 12 artışla bin 631 lira 667 kuruş oldu. Bu durum, elektriğe de zammın kapıda olduğu beklentisini artırdı. Pandemi döneminde destek bekleyen halkın yeni zamlarla karşı karşıya bırakıldığını belirten CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yılbaşından bu yana yapılan zamlara dikkati çekti. Karadeniz'de doğalgaz müjdesinin faturalarına yansımasını bekleyen vatandaşın artık her ay art arda yapılan zamlar nedeniyle indirim beklemeyi bıraktığını kaydeden Akın, “Vatandaş en azından her ay otomatiğe bağlanan zamların yapılmamasını istiyor. Halkımız zaten her ay daha da kötüye giden ekonomi ve enflasyon nedeniyle gelir kaybına uğramaya devam ederken bir de her ay yapılan zamların altında daha da eziliyor” dedi.

Akın, yılbaşından bu yana doğalgaza 1 Ocak'ta, 1 Şubat'ta, 1 Mart'ta, 1 Nisan’da ve son olarak 1 Mayıs’ta yüzde 1 oranında peş peşe zamlar yapıldığını anımsattı.