Yurttaş umudunu kredi ve kredi kartına bağladı

Mustafa BİLDİRCİN

Halkbank yönetimi, kurumun mali hesaplarının mercek altına alındığı TBMM KİT Komisyonu’nda sorulan sorulara yanıt verdi. Yanıtlar, ekonomik sorunlarla boğuşan milyonlarca yurttaşın nefes alabilmek için kredi ve kredi kartlarını çare olarak gördüğünü ortaya koydu.

TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, bireysel, taşıt, konut ve ihtiyaç kredisi ve kredi kartı için başvuranların sayısını Halkbank yöneticilerine sordu.
Banka yönetimince hazırlanan yanıta göre, Ocak 2019-Haziran 2021 dönemleri arasında toplam 5 milyon 200 bin adet kredi başvurusu yapıldı. Ocak 2018-Haziran 2021 döneminde ise 3 milyon kredi kartı başvurusu gerçekleşti. Başvurulardan onaylananların sayısına ilişkin bilgiler ise açıklanmadı.


CHP’li Sümer, Halkbank’tan gelen yanıtları değerlendirdi. Milyonlarca kişinin kredi kullanmak zorunda kaldığına dikkati çeken Sümer, “Ekonominin iyi durumda olduğunu savunan iktidar, Halkbank’tan vatandaşın kullandığı kredilere baksın” diye konuştu. Gerçeklerin artık gizlenemediğini belirten Sümer, şunları söyledi:

“Vatandaşın mutfağındaki yangın bir türlü sönmüyor. Kamu bankalarından sadece bir tanesi olan Halkbank, cevaplarıyla ekonomik durumun ne kadar kötü olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Vatandaş borcu borçla kapatmaya çalıştıkça daha büyük borç batağına saplanıyor. Artık kimse aldığı maaşla geçinemiyor. Bu sebeple mutlaka hane gelirine ekstra katkı sağlayacak yollar deneniyor. Bunların başında ise kredi kartları geliyor. Milyonlarca kredi kartı mağduru olduğunu biliyoruz.”