Başta büyükşehirler olmak üzere toplu taşımada yüzde 90’lara ulaşan azalma yaşandı. Sokaklar ve meydanlar boş kaldı. Zorunlu haller dışında artık sokağa çıkılmıyor. Bununla birlikte iktidar, üstüne düşeni yapmamakta ısrar ediyor. Milyonlarca emekçi balık istifi servislerle şehirlerarası yolculuk yaptırılarak işyerlerine taşınıyor

Yurttaş uyarılara uydu hükümeti bekliyor

Sağlık Bakanlığı ilk vakanın açıklandığı 11 Mart’tan bu yana sürekli yurttaşa “evde kal” çağrısı yaptı. İlk günlerde çağrılara yeterli ilgi göstermeyen yurttaş, alınan önlemlerle birlikte sokakla bağını en aza indirdi. Neredeyse tüm sosyalleşeceği tüm noktalardan çekildi. İki haftalık ‘gönüllü karantina’ sürecini değerlendirildiğinde yurttaşın iktidarın çok önünde olduğu söylenebilir.

TOPLU ULAŞIMDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere i büyükşehirlerde toplu taşımada yaşanan iki haftalık düşüş, yurttaşın meseleye karşı duyarlılığını gösterdi. İstanbul’da öğrencilerin toplu taşıma kullanımında yüzde 92’lik bir düşüş yaşandı. Bu rakam 65 yaş üstü için yüzde 95’lere çıkmış durumda. Toplamda ise yüzde 85’lik bir azalma yaşandı. Burada yüzdeyi hâlâ yukarılara taşıyan çalışanlar… Sadece İstanbul’da her gün 850 binden fazla yetişkin toplu taşıma kullanarak bir noktadan diğer noktaya [yüksek oranda işine] gidiyor.

Ankara ve İzmir’de de durum İstanbul’a çok benzer. İzmir’de yüzde 80’lere yaklaşan bir düşüş yaşanırken, başkentte bu rakam yaklaşık yüzde 82’de kaldı. Her iki kentte de öğrenci ve 65 üzeri yurttaşın şehiriçi dolaşımı neredeyse bitme noktasına gelmiş durumda

YOLLAR İŞÇİ SERVİSLERİNE KALDI

Başta İstanbul olmak üzere trafiğinden şikâyet edilen her kentin ana artel ve caddeleri çok tenha. Araç trafiğinde hafif yoğunluklar artık mesai saati başlangıcında ve çıkışında görülüyor. İşçi servisleri trafiğin tek hâkimi... İstanbul’da bugünlerde her gün yaklaşık 1 milyonu biraz aşkın çalışan işe gittiği düşünülüyor. Bunların 850 bini toplu taşıma diğerleri ise servis kullanıyor.

DEVLET GÖREVİNİ YAPSIN

Alınan kararla şehirlerarası yolculuklar yasaklandı. İstanbul Valiliği işçi servislerinin bu yasağın dışında bırakıldığını duyurdu. “Evde kal” çağrısı yapan devlet, işçinin şehir değiştirerek işyerine gitmesine seyirci kalıyor, hatta teşvik ediyor.

Arasında Korkut Boratav, Taner Timur ve Hayri Kozanoğlu’nun da bulunduğu 15 sosyal bilimci yapılması gerekenler için bir çağrı yapmıştı. Sosyal bilimcilere göre sağlık, altyapı ve gıda sektörlerinde denetimli bir üretim ve hizmet modeline geçirilmesi gerekiyor. Diğer tüm alanlarda ise üretimin askıya alınması gerek…

23 KİŞİ DAHA YAŞAMINI YİTİRDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan ülkedeki vaka sayısını açıkladı. Bakan Koca, ülkede koronavirüs nedeniyle 23 kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. Böylece Covid-19’dan ölen sayısı 131’e yükseldi. Sağlık Bakanı ayrıca 9 bin 982 test yapıldığını ve bin 815 yeni tanı konulduğunu da bildirdi.