Koronavirüs salgını sebebiyle ücretsiz izne çıkarılan yurttaşlara sadece 1178 TL destek verilebildiği günlerde Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyeleri, kendilerine 18 ile 24 bin TL arasında değişen ‘huzur hakkı’ bağlamış. Makam aracı, sosyal haklar ve gelir vergisinin kurum tarafından ödenmesi de cabası.

Yurttaşa 1178 TL, Borsa İstanbul yöneticilerine ise en az 18 bin TL+makam aracı+gelir vergisi ‘bonus’u!

HABER MERKEZİ

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyeleri, salgın sebebiyle yurttaşa kısa çalışma ödeneği kapsamında bin 178 lira bağlandığı günlerde kendilerine 18 ile 24 bin TL arasında değişen ‘huzur hakkı’ bağlamış. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyeleri arasında dikkat çeken iki isimden biri Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, diğeri ise Varlık Fonu’nda da Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Erişah Arıcan.

Borsa İstanbul’daki ücretlere ilişkin bilgiler, Metin Cihan’ın kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajlar üzerine sosyal medyanın gündemine geldi.

Borsa İstanbul’un 14.04.2020 tarihli olağan genel kurul toplantısı tutanağına göre Yönetim Kurulu Başkanı’na 24 bin TL Yönetim Kurulu üyelerine ise 18’er bin TL ‘huzur hakkı bağlanmış. Ayrıca yönetim kurulu, kendilerine makam aracı tahsis edilmesi ve Borsa İstanbul’dan alınan ücretin gelir vergisinin de kurum tarafından karşılanması karara bağlanmış.

TUTANAK

İlgili gündem maddesi, toplantı tutanağına aynen şöyle geçti:

Gündemin 10 uncu maddesinde yer alan “Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin ücret, prim ve sair haklarının karara bağlanması” maddesi ile ilgili olarak;

- Huzur hakkı ücretlerinin Yönetim Kurulu Başkanı için aylık net 24.000-TL olarak, Yönetim Kurulu Üyeleri için aylık net 18.000-TL olarak belirlenmesi,

- Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyelerine yapılacak aylık huzur hakkı ödemelerinin Borsa İstanbul A.Ş. çalışanları için yapılan uygulama esas alınarak ay sonlarında gerçekleştirilmesi,

- Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyelerinin; Şirket Esas Sözleşmesinin 15 inci maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde makam aracı tahsisi, görevle ilgili konularda yolculuk, seyahat, konaklama, harcırah, temsil ödeneği haklarından yararlanabilmeleri; ayrıca bunların eşleri, çocukları ve bakmakla yükümlü oldukları kimselerin Borsa İstanbul A.Ş. personeli ile aynı şartlar dâhilinde sağlık yardımlarından yararlandırılması,

- Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyelerinin birden fazla işverenden ücret almaları dolayısıyla gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekmesi durumunda Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yapılan ücret ödemelerine isabet eden ilave verginin talep edilmesi halinde Borsa İstanbul A.Ş. tarafından karşılanması, Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri tarafından 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak ücret geliri elde edilmesi durumunda, hesaplanan ilave verginin tamamının Borsa İstanbul A.Ş. tarafından karşılanması

hususlarının Türkiye Varlık Fonu’nu temsilen Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. temsilcisinin verdiği önerge ile teklif edildiği görüldü.

Söz isteyen olup olmadığı, elektronik genel kurul sisteminden katılanlar da dahil olmak üzere, pay sahiplerine soruldu. Söz alan olmadı, oylamaya geçildi. Yapılan oylamada önerge elektronik genel kurul sisteminden katılanları da içerecek şekilde, katılanların oy birliğiyle kabul edilerek Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin ücretlerinin önerilen şekilde belirlenmesine karar verildi.

VARLIK FONU’NUN 2. İSMİ

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla bağlanan 24 bin TL’lik huzur hakkını alan kişi Prof. Dr. Erişah Arıcan. Söz konusu isim aynı zamanda Varlık Fonu’nda da yönetim kurulu üyesi. Arıcan, yine bu görevlerini sürdürürken 2015 Eylül ayından itibaren M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Anabilim Dalı Başkanlığı ve Yönetim Kuruluğu üyeliği görevine de devam ediyor.

ERDOĞAN’IN EN YAKININDA: FAHRETTİN ALTUN

Dikkat çeken diğer isim ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun. Altun da Borsa İstanbul’dan 18 bin TL huzur hakkı alıyor.

Ayrıca belirtmek gerekir ki Altun’un akademik kariyeri ve uzmanlık alanları borsa ve ekonomiyle alakalı değil: Siyasal iletişim, medya ve iletişim sosyolojisi, kültürel çalışmalar, siyaset sosyolojisi.

Altun, daha önce de evine 4 maaş girmesi sebebiyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

HALKBANK VAKASI: HAKAN ATİLLA

Yönetim Kurulu üyelerinden kamuoyunun yakından tanıdığı son isim ise Mehmet Hakan Atilla. Atilla, 17-25 Aralık dönemindeki yolsuzluk iddialarına adının karışması ardından ABD’de görülen Halkbank davası kapsamında tutuklanmıştı.