Yurttaşlar, iktidarın elektrik dağıtımının özelleştirilmesini de kapsayan politikaları nedeniyle elektriğe birbiri ardına gelen zamların altında kalırken özel enerji şirketlerine sağlanan ayrıcalıkların bir yenisi daha ortaya çıktı. Elbistan Termik Santralı’nın bedelsiz olarak taşınması ve depolanması gereken atıkları için şirkete fazladan 106 milyon TL ödeme yapıldığı tespit edildi.

Yurttaşı elektrik, EÜAŞ’ı şirketler çarptı

Mustafa BİLDİRCİN

Yurttaşlar, birbiri ardına gelen zamlar ile katlanarak artan elektrik faturalarının altında ezilirken özel enerji şirketlerine sağlanan ayrıcalıkların bir yenisi daha belgelendi. Afşin-Elbistan B Termik Santralı'nın bedelsiz olarak taşınması gereken kömür stok sahası ve santral atıkları için yüklenici şirkete EÜAŞ kasasından on milyonlarca lira para ödendiği açığa çıktı.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin mali hesaplarında yapılan incelemeler, özel enerji şirketlerine sağlanan ayrıcalıkları ortaya koydu. Afşin-Elbistan B Termik Santralı’nın atıklarını taşıyan ve sözleşme gereği herhangi bir ücret ödenmemesi gereken şirkete 2020 yılında kamu kaynaklarından 20 milyon 434 bin TL ödendi.

PROTOKOL İMZALANDI

Afşin-Elbistan Havzası Çöllolar Kömür Ocağı’nın işletilerek üretilen kömürün Afşin-Elbistan B Santralı’nda kullanılacak şekilde harmanlanması, stok sahasından santrala sevki ve santral atıklarının depolama sahasına nakli işleri için 2007 yılında ihale düzenlendi. İhaleyi kazanan yüklenici firmayla sözleşme imzalanarak Şubat 2008’de işe başlanıldı. Çöllolar kömür ocağında 2011 yılında heyelan meydana geldi. Heyelanın ardından kömür üretimi yapılamayınca yüklenici firma ile protokol yapılarak kömürün, Kışlaköy kömür sahasından sağlanması yoluna gidildi. Protokol kapsamında B Termik Santralı kömür stok sahasının işletilmesi ve santral atıklarının taşınması işleri esas sözleşmedeki hükümler ve birim fiyatlar çerçevesinde yine aynı yüklenici firmaya yaptırılmaya devam edildi.

ŞİRKET HAK ETMEDİĞİ PARAYI ALDI

EÜAŞ’ın mali hesaplarını mercek alan Sayıştay denetçisinin aktardığına göre, kömür stok sahasında gerçekleştirilen üretim karşılığında şirkete 28 milyon 756 bin TL hakediş ödemesi yapıldı. Sözleşme kapsamında belirlenen birim fiyat üzerinden 28,7 milyon TL üretim ücreti alan şirketin, sözleşmenin kapsamına girmeyen işler için de EÜAŞ’dan ücret aldığı belirlendi.

TOPLAM 106,7 MİLYON TL ÖDENDİ

Esas sözleşme kapsamında bedelsiz olarak yapılması gereken santral atıklarının taşınması ve depolanması için şirketin gerçekleştirdiği giderin, EÜAŞ tarafından karşılandığı tespit edildi. İncelemelerin ardından açığa çıkarılan tabloya göre EÜAŞ, şirkete yalnızca 2020 yılında 20 milyon 434 TL para verdi. Şirketin, ücretsiz yapması gereken atık taşıma ve depolama için 2014 yılından bu yana EÜAŞ’dan toplam 106 milyon 782 bin TL ödeme aldığı öğrenildi.