Son yıllarda yaptığı yayınlar ile tartışılan ve ‘iktidarın propaganda aracı’ haline dönüştürülen TRT’nin 2004-2019 yılları arasında bandrol ve elektrik faturalarından aldığı pay 50 milyar TL’ye dayandı. TRT’de yayımlanan 11 dizinin maliyeti ise açıklanmadı.

Yurttaşın 50 milyar TL’si TRT’de

Mustafa M. Bildircin

Anayasa gereği yapması gereken “Tarafsız yayıncılık” yerine iktidarı destekleyici yayın politikası izlediği gerekçesiyle eleştirilen TRT’nin, yurttaşların bandrol ve fatura ödemelerinden aldığı pay TBMM Genel Kurulu’nda tartışmalara neden oldu. CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TRT’nin 2004-2019 yılları arasında bandrol ve elektrik faturalarından aldığı tutarın 50 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.

YURTTAŞIN ALIN TERİNİ KASAYA KOYDU

Önceki gün gerçekleştirilen TBMM Genel Kurul Toplantısı’nda yurttaşların ödediği faturalardan TRT’ye aktarılan pay gündeme getirildi. CHP’li Yavuzyılmaz, TRT payının yurttaşın alın terinden kesildiğini hatırlatarak “Peki TRT bu parayla ne yaptı? AKP’nin bir propaganda aletine dönüştü” dedi.


KAYIP PARANIN TOPLAMI 7 MİLYON TL

Yavuzyılmaz, TRT’de yayınlanan dizilerin maliyetlerinin açıklanmadığına da dikkati çektiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün itibarıyla TRT’de 11 dizi oynuyor, bunlar için ne kadar para ödendiği açıklanmıyor. Yani, izlesek de izlemesek de biz bu TRT köprüsünden geçmesek de vatandaşlar olarak parasını ödemeye devam ediyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı kamu işletmeleri raporundaki TRT’nin geliri ile TRT Kurumunun Genel Müdürü İbrahim Eren’in KİT Komisyonu toplantısında yazılı olarak verdiği cevaptaki TRT’nin 2019 yılı geliri arasında 7 milyon TL fark var, kayıp 7 milyon TL var.”

yurttasin-50-milyar-tl-si-trt-de-801640-1.

18 YILDIR KORKU FİLMİ OYNUYOR

TRT’nin 2002 yılından bugüne kadar çektiği en büyük filmin, “AKP’nin Yalan Rüzgarı” olduğunu söyleyen Yavuzyılmaz, “TRT’de 18 yıldır oynayan AKP filmi teknik olarak değerlendirildiğinde bir korku filmidir. Cumhurbaşkanı ve AKP’li yetkililerin açıklama yaptığı saatler geçinmekte zorlanan vatandaşlarımız için artık, ‘Alacakaranlık kuşağı’ adını almıştır” ifadelerini kullandı.