MAK Araştırma’nın anketine göre yurttaşların yüzde 41’i, bir önceki seçimde oy verdiği partiden farklı bir partiye oy verecek. AKP’ye oy vermeme gerekçesi sorulan katılımcıların yüzde 49’u ise ‘öfke’ dedi.

Yurttaşın AKP’ye öfkesi büyüyor

HABER MERKEZİ

İktidar blokunun tabanda yaşadığı erime günden güne büyüyor. Muhalefet partilerinin erken seçim çağrısı sürerken çağrıları reddeden iktidar, seçimlerin zamanında yapılacağını vurguluyor. Anketlerde AKP’nin yüzde 30 sınırında gezdiği, ortağı MHP’nin de yüzde 10’u geçemediği görülüyor. MAK Danışmanlık’ın ekim ayı anketine katılanların yüzde 41’i “24 Haziran’da oy verdiğim partiden farklı bir partiye oy vereceğim” dedi. Katılanların yüzde 42’si “Aynı partiye oy vereceğim” derken yüzde 17’lik kararsız seçmen dikkat çekti.


Erdoğan’ın yeniden aday olması durumunda yüzde 42’lik seçmen grubu “Kesinlikle oy vermem” yanıtını verdi. Rakiplere göre Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 9, “Kesinlikle oy veririm” diyenlerin oranı ise sadece yüzde 37.

AKP’ye oy vermeme gerekçesi sorulan katılımcılardan yüzde 49’u “Kızdırdılar” yanıtını verdi. Küskün seçmen oranının ise yüzde 11 olduğu görüldü. “Kızdıran kim?” sorusunu yanıtlayan katılımcılardan sadece yüzde 9’u lideri işaret etti. Birkaç şeye aynı anda kızan seçmen oranı ise yüzde 21.

TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANAMIYOR

Seçmene göre “Ülkedeki en önemli sorun” yüzde 54 ile ekonomi. Ekonomiyi eğitim ve göçmenler izledi. Katılımcıların yüzde 74’ü kurulduğu günden bugüne kadar en az bir defa AKP’ye oy verdiğini belirtti. Bu seçmenlere “Tekrar oy verecek misiniz?” sorusu yöneltildi. Seçmenin yüzde 56’sı “Kesinlikle oy vermeyeceğim” derken yüzde 8’i kararsız. Katılımcıların yüzde 42’si erken seçimi gerekli görürken yüzde 43’ü erken seçime gerek olmadığı görüşünde. Öte yandan “Katılımcılara gelirinizi hangi ifade özetlemektedir” sorusu da yöneltildi. Buna göre ”Temel ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum” diyenler yüzde 32, ”Ancak temel ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum” diyenler yüzde 31, ”Temel ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum ama tasarruf yapamıyorum” diyenler yüzde 21, ”Tüm ihtiyaçlarımı karşılıyorum ve tasarruflar yapabiliyorum” diyenler ise yüzde 6.